Medicii de familie și-au redefinit activitatea după declanșarea pandemiei

Publicat de Corina Muntean, 18 mai 2020, 16:34
Mâine este Ziua Internațională a Medicilor de Familie, persoane aflate acum în prima linie de luptă împotriva COVID-19.
Vicepreședintele Asociației medicilor de familie Mureș, dr. Ileana Mihăescu, a precizat că primele săptămâni de pandemie au fost mai dificile, dar apoi și medicii, și pacienții, s-au adaptat noilor cerințe:
Pandemia ne-a obligat să ne resetăm, să ne găsim soluții în primul rând pentru a ne procura materiale de protecție. A fost extrem de greu, mai ales în primele 3-4 săptămâni, până când am reușit să intrăm în posesia lor, după aceea, sigur, am primit și de la Colegiu și de la Casa de Asigurări. Cu pacienții pot să spun, cel puțin eu, am avut o relație foarte bună, în sensul că toți cronicii și-au respectat ziua și ora la care au fost programați. O dată cu închiderea școlilor și a colectivităților cu copii mici nu au mai fost infecții respiratorii acute, cu excepția pandemiei.
Medicii de familie au fost, de cele mai multe ori, primii care i-au îndreptat pe cei cu coronavirus spre un spital specializat.
Revine dr. Ilena Mihăescu:
Am avut pacienți cu coronavirus, pe cei mai mulți i-am gestionat telefonic, încadrându-se în definiția de caz de la momentul respectiv, le-am sugerat să meargă direct la SMURD, iar acolo s-a confirmat infecția și o parte dintre ei au trecut și prin boala simptomatică. O altă parte au apelat direct, fără intermedierea noastră. Eu cred că deciziile luate au fost bune, în măsura în care populația a fost dispusă să le respecte, eu spun că rezultatele sunt încurajatoare.
La inițiativa Organizației mondiale a medicilor de familie (WONCA), la 19 mai se aniversează, în fiecare an, Ziua medicului de familie.
Evenimentul este o ocazie deosebita pentru a recunoaște rolul medicului de familie în asigurarea unei asistențe medicale complexe, aproape de pacient, adaptată la nevoile fiecărui bolnav în parte.
Raluca Creț