Medicii de familie se simt discriminați față de ceilalți medici bugetari

Publicat de radiomures, 3 aprilie 2017, 12:32
Aceștia doresc ca noua lege a sănătății să reducă birocrația și să le ofere o salarizare adecvată atât pentru ei, cât și pentru asistentele lor.
Nemulțumirile acestora au fost puse pe tapet la cea de-a 13-a ediție a Conferinței Naționale de Medicina de Familiei, care s-a desfășurat de joi până duminică, la București.
La conferință a participat și președintele Patronatului Medicilor de Familie din județul Mureș, Ileana Mihăescu:
Finanțarea este foarte slabă. Dacă sistemului bugetar i s-au aplicat unele majorări și de la 1 iulie se promit altele substanțiale, la noi, valoarea punctului s-a mărit cu 10 bani. Ca și când nu am fi medici și unii și alții, în condițiile în care și noi avem o structură de personal care ar trebui remunerată după grilele actuale. Și în condițiile în care toate utilitățile cresc substanțial noi primim 10 bani pe serviciu.”
Medicii de familie sunt nemulțumiți și de problemele birocratice care le sufocă activitatea de fiecare zi.
Totuși, aceștia au semnat, la finele săptămânii trecute, actele adiționale pentru acordarea de servicii medicale în acest an.
În lipsa unei politici de finanțare echilibrate, însă, cabinetele medicilor de familie s-ar putea închide peste 9 luni, spune reprezentanta patronatului medicilor de familie, dr. Ileana Mihăescu:
Sigur că prin reprezentanții noștri vom continua discuțiile la nivel de minister și casă națională. Dacă nu se întâmplă nimic, e mult probabil ca de la 1 ianuarie rețeaua de medicină primară o să închidă ușile cabinetelor. Este și o creștere a birocrație și, pe lângă faptul că noi suntem medici de familie trebuie să fim și agenți fiscali care trebuie să identifice veniturile suplimentare ale pensionarilor. Sunt atât de multe restricții de ordin profesional că nu mai putem să facem față.”
Potrivit datelor statistice, 80% din totalul serviciilor medicale din România se desfășoară în cabinetele medicilor de familie.
Cristina Bulbescu