Medicii de familie mureșeni au ajuns la capătul răbdării

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 noiembrie 2020, 11:44 / actualizat: 8 noiembrie 2020, 16:04
Situația trenează de câteva săptămâni deoarece pacienții au luat cu asalt cabinetele medicilor de familie atât pentru problemele cronice de sănătate, cât și pentru infecțiile respiratorii acute și cele legate de COVID.
Din cauza decalajelor la anchetele epidemiologice, mulți pacienți nu sunt luați în evidențe iar alții nu primesc la timp deciziile de la DSP. Prin urmare, cei care ies din izolare nu sunt reprimiți la muncă fără documente care să ateste că s-au vindecat.
Este un întreg lanț birocratic care blochează activitatea obișnuită. În plus, noile prevederi propun ca medicul de familie să stea la dispoziția pacientului cu COVID 24 de ore din 24. Astfel, medicul trebuie să sune zilnic, timp de 14 zile, fiecare pacient și să completeze o fișă de monitorizare cu o serie de parametri. Aceasta este însă o decizie ilegală, consideră președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Ileana Mihăescu:
Sunt foarte multe probleme și toate se sparg în capul medicilor de familie. Sunt foarte multe acte administrative pe care nu le primim la timp astfel încât să putem ajuta în timp real pacienții. Și pe deasupra ni se bagă sub nas un contract, obligatoriu de semnat, care ne obligă pe noi medicii de familie la câteva chestii absolut ilegale. Să stăm la dispoziție 24 de ore din 24 pentru a completa o fișă de monitorizare a COVID-ului pozitiv timp de 14 zile consecutiv, deci și sâmbătă și duminică, și amenințați că vom fi controlați și vom fi amendați.
Ileana Mihăescu spune că nu va semna noul contract impus de autorități, dar va monitoriza în continuare, gratuit, pacienții:
Pentru fiecare pacient COVID pozitiv am primi 105 lei iar împărțit pe zile ar fi 7,5 lei pe zi. Dar nu despre bani este vorba că am monitorizat și am ajutat pacienții din 15 martie de când a început pandemia. Nu avem nevoie de umilințe de la Ministerul Sănătății. Nu ne trebuie acei bani. Eu, una, nu voi semna acest contract care mi se pare umilitor. Codul Muncii spune că poți să lucrezi o normă și jumătate. Asta înseamnă 12 ore, nu 24 din 24….
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș a trimis prin e-mail contractele celor peste 300 de medici de familie pentru a fi semnate cu semnătură electronică extinsă și apoi transmise CJAS.
Cristina Bulbescu