Medicii de familie așteaptă o creștere a cazurilor de infecții respiratorii, după începerea școlii

Publicat de Rotar Mirela, 10 ianuarie 2023, 14:45
Elevii din învățământul preuniversitar s-au întors ieri la școală, dar în condiții ușor diferite față de anul trecut.
În contextul creșterii cazurilor de gripă și infecții respiratorii, autoritățile recomandă respectarea unor măsuri suplimentare de igienă, purtarea măștii și efectuarea triajului la începerea programului.
În județul Mureș, până acum nu s-au depistat copii bolnavi la începutul orelor, a declarat pentru Radio Tg.Mureș inspectorul școlar general Sabin Pășcan:
Nu au fost semnalate, după prima zi de cursuri, nici un caz de gripă, depistat în timpul programului. Triajul epidemiologic se realizează conform tuturor instrucțiunilor trimise de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, este vorba de un triaj vizual. Am stabilit persoanele de contact la nivelul fiecărei unități de învățământ și, de asemenea, s-a luat legătura și cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, în mediul rural cu precădere, pentru a ajuta unitățile de învățământ cu medici de familie, atunci când situația o impune.
Medicii de familie au zeci de pacienți în fiecare zi cu simptome de infecție respiratorie, dar se așteaptă ca numărul acestora să crească în perioada următoare. Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Târgu Mureș, dr. Iulia Băilă:
Adresabilitatea, de luni începând, este foarte mare. Ne așteptăm ca începerea școlii să ne încarce și mai mult, de miercuri încolo, măcar două zile de contact să aibă copiii. Au început să vină deja și elevi, cu simptome de infecție respiratorie. La unii colegi sunt deja 50-60 de consultații pe zi. Important este să fie izolați la domiciliu câteva zile, să nu transmită mai departe. Recomandăm să purtăm, dacă putem, mască, ar fi foarte bine venită, să aerisim clasele în fiecare pauză. Îi rugăm și pe părinți să nu îi trimită la școală dacă prezintă un singur simptom de infecție respiratorie și să se adreseze medicului de familie, cu programare, ca să putem gestiona bine prezentările din sala de așteptare, pentru că avem și alte patologii.
În unele orașe există medici școlari, dar în mediul rural sunt chemați în ajutor medicii de familie.
Dr. Iulia Băilă a arătat că medicii de familie răspund ”prezent”, chiar dacă activitatea în școli nu este decontată de casa de sănătate:
În anumite zone există contracte cu școlile, pentru că nu au medici școlari. În mediul rural au fost solicitări și sunt colegi care merg și mai fac triajul, deși este o activitate în afara contractului cu casa dar nu ai ce să facă pentru că, până la urmă, sunt pe lista lor și fie îi văd la școală, fie îi văd la cabinet, este același lucru. Au fost solicitări și merg, dacă sunt solicitați.
Autoritățile din România au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră, însă măsurile de prevenire sunt doar cu titlu de recomandare.
Raluca Creț