Medici şi asistente, voluntari la Spitalul Municipal din Săcele
Publicat de radiomures, 22 martie 2013, 15:04 / actualizat: 4 martie 2015, 14:02
Spitalul se află în conservare de aproape doi ani, când Ministerul Sănătăţii a decis desfiinţarea a 67 de unităţi sanitare pe motiv că sunt ineficiente.
Consiliul Local Săcele caută o soluţie pentru a redeschide unitatea mai ales că de serviciile acesteia beneficiau peste 50.000 de persoane din oraş şi din localităţile învecinate, care fie sunt nevoite să apeleze la cabinetele medicale private, fie să vină la secţia de Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Braşov.
Consilierul local PP-DD al municipiului Săcele, Dan Onacă, a precizat că redeschiderea unităţii a fost blocată în special din cauza birocraţiei. Acest spital a fost închis cu o simplă semnătură, iar, acum, spune Dan Onacă, pentru a-l redeschide este nevoie de ani de muncă şi trecerea peste barierele birocratice. Pentru ca unitatea să fie din nou funcţională trebuie încheiat un nou contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi cu personalul care va deservi unitatea. Problema este că, legal, aceşti oameni nu pot fi plătiţi, decât din momentul în care se va încheia contractul cu CJAS. În aceste condiţii, ei nu pot fi plătiţi. Pentru ca spitalul să devină din nou funcţional este nevoie de angajarea a 70 de persoane, dintre care 17 medici.
Acesta a precizat că soluţia găsită pentru a depăşi această barieră birocratică ar fi încheierea unor contracte de voluntariat cu medicii, asistentele, dar şi personalul tehnic care ar urma să deservească spitalul. Propunerea va fi înaintată CJAS Braşov, iar dacă va fi aprobată, spitalul va fi redeschis în cel mai scurt timp posibil, structura iniţială urmând să fie cu 40 de paturi şi să deţină secţii de interne, pediatrie, balneofizioterapie sau îngrijiri paliative.
Nicoleta Ghişa