Medici și asistente în stradă pentru acordarea sporurilor la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc
Publicat de Stan Lucian, 6 martie 2024, 12:06
Un conflict colectiv de muncă a fost declanșat la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, după ce sindicaliștii nu au reușit să ajungă la un consens cu conducerea unității la negocierea contractului colectiv de muncă.
Sindicaliștii reclamă faptul că din anul 2018, după ce au crescut salariile medicilor și asistentelor la nivel maxim, sporurile s-au aplicat în mod discreționar.
Prin urmare, se acordă spor minim pentru medici și asistente, în timp ce pentru personalul auxiliar din cadrul aceleiași secții sporul ajunge uneori la maximum, precizează pentru Radio Târgu Mureș liderul de sindicat din cadrul Sindicatului Solidaritatea Sanitară Covasna, Sorin Văcăruș:
Noi solicităm ca toate categoriile de personal dintr-o secție să aibă același nivel de spor. Strict la Spitalul din Ciuc e așa, e un caz unicat în țară în care medicii și asistentele au spor de 55% iar personalul auxiliar are spor de 75 sau 85%. Se întâmplă acest lucru din 2018 când a intrat în vigoare Legea Salarizării Unice pe care au aplicat-o discriminatoriu. Și se întâmplă în cadrul aceleiași secții, asta e problema.”
Conducerea Spitalului din Miercurea Ciuc a aplicat sporuri mai mari personalului auxiliar din motive de echitate, deoarece câteva procente în plus raportat la un salariu minim reprezintă sume foarte mici, precizează pentru Radio Târgu Mureș managerul unității, dr. Konrad Judith:
Conducerea Spitalului a acționat în mod legal în stabilirea salariilor și sporurilor și în anul 2018 a majorat în proporțiile mai mari sporurile pentru personalul auxiliar din motive de echitate, cu intenția de a echilibra impactul creșterilor salariale maximale acordate medicilor și asistenților. Deci, 3% acordat la salariul din 2018 e o sumă foarte mică.”
Sindicaliștii prichetează, de astăzi, timp de trei zile, sediul Consiliului Județean Harghita, pentru a le media conflictul.
Dacă revendicările lor nu vor fi soluționate, sindicatul va apela la instanță și chiar la Consiliul Național pentru Discriminare, mai spune liderul de sindicat, Sorin Văcăruș:
Dacă îi dăm în judecată, vom cere retroactiv pe 4-5 ani ceea ce înseamnă o povară financiară de 20-25 de milioane de lei pe bugetul Spitalului. Noi nu am vrea să facem asta și suntem deschiși și dispuși să acceptăm ca de la 1 martie să se dea sporurile uniform și să nu acționăm în instanță. Acum, suntem în faza în care în zilele de 6, 7 și 8 martie, între orele 10 și 11 vom picheta cu 80-100 de medici și asistente Consiliul Județean Harghita. El este ordonatorul principal de credite și este cel care ar putea să intervină puțin în acest conflict.”
Conform reprezentanților sindicali, până acum au fost purtate mai multe runde de negocieri cu conducerea spitalului din Miercurea-Ciuc, inclusiv mediate de specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, dar nu au avut niciun rezultat.
Spitalul din Miercurea Ciuc acordă, în momentul actual, aproape suma maximă prevăzută în buget pentru sporurile personalului, adică 30% din total.
De asemenea, spitalul a primit pe anul în curs doar 75% din suma contractată de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Autor: Cristina Bulbescu