Medici: Excesul are consecințe în funcţie de biologia organismului
Publicat de radiomures, 25 decembrie 2014, 08:52 / actualizat: 25 decembrie 2014, 13:17
În perioada Sărbătorilor, medicii ne recomandă un consum moderat atât la alimente, cât şi la alcool şi spun că, după cele 40 de zile de post, este bine să revenim treptat la o alimentaţie bogată în proteine. Medicul Irinel Popescu spune că excesele alimentare sunt suportate diferit de fiecare individ.
Irinel Popescu: Ceea ce un tânăr la 20 de ani metabolizează mai uşor şi e departe de a constitui exces poate să însemne exces categoric pentru cineva de 55 sau de 60 de ani. Deci, excesul e şi el în funcţie de biologia organismului. Atât berea cât şi vinul în cantităţi normale, după părerea mea, pot fi considerate alimente. Iau cazul vinului, normal este un pahar pe zi. La acest nive,l de un pahar pe zi, putem să considerăm că e vorba de un aliment, unde are ca proprietăţi în această direcţie. Ceea ce dăunează este, evident, excesul.
Medicul Alis Grasu de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov spune că trebuie consumate multe fructe şi legume proaspete, de asemenea se va evita excesul de dulciuri. Cozonacul, care este un aliment al sărbătorilor, bogat în nucă, în ciocolată, cacao, trebuie consumat dimineaţa, cel mult după masa de prânz, dar raţional, fără a face excese, niciodată seara.
Se va însoţi cu un pahar de lapte sau cu un pahar de iaurt. Carnea de porc va fi întotdeauna însoţită de o cantitate considerabilă de legume, legume la grătar sau legume fierte. Trebuie evitat consumul de alcool excesiv.
RRA
sursa foto : cori.ro