Medicamentele noi introduse în România vin, exclusiv, din import
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 ianuarie 2022, 11:27 / actualizat: 18 ianuarie 2022, 14:49
În lunile februarie și martie vor fi introduse în România 20 de noi terapii inovative pentru tratamentul unor boli grave. Este vorba despre afecţiuni oncologice, neurologice, cardiologice, endocrine, dar şi dermatologice, neurologice, pulmonare sau hemofilia.
Terapiile pentru acestea aparțin unor mari companii farmaceutice din străinătate.
În România, medicamentele inovative ar putea fi produse doar după 10 ani de la lansarea lor pe piață, a precizat pentru Radio Târgu Mureș președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Nicoleta Logigan:
În general, pentru moleculele noi, inovative, care intră în tratamentele bolnavilor, și aici vorbim despre boli mai aparte, de la 1 februarie vor intra pe listă 12 noi. 6 dintre ele fac obiectul unor contracte cost-volum. De la 1 martie vor intra alte 8 molecule noi, proveniența lor fiind de la marile companii, România fiind producătoare doar de medicamente generice. Deci, medicamentele noi, inovative, înainte de a fi introduse, sunt supuse unor ani de studii și abia după ce 10 ani sunt folosite, poate fi dat patentul spre alte firme producătoare de generice. Deci, cele care sunt noi, inovative sunt, cu siguranță de producție străină.
Primele 12 molecule noi care vor fi introduse de la 1 februarie în tratamentul pacienților cu boli grave vor fi prescrise de medicul specialist, în baza unor contracte încheiate de CNAS cu firmele distribuitoare, iar restul se vor afla necondiționat pe liste.
Cristina Bulbescu