Medalii internaționale la tehnici de autoapărare pentru doi nevăzători mureșeni
Publicat de radiomures, 14 februarie 2018, 13:12
Reghinenii Csiki Arpad și Daniel Bucur, legitimați la clubul sportiv de arte marțiale Red Dragon au obținut aur și de argint la un concurs în Belgia rezervat persoanelor cu dizabilități.
Cei doi nu sunt la primele medalii internaționale, deși condițiile de care au parte în România sunt sub cele ale adversarilor străini.
Csiki Arpad are 50 de ani și nu mai vede din tinerețe. Practică artele marțiale de aproape 4 ani, timp în care a devenit campion mondial:
A participa la o competiție de așa anvergură mare este ceva superb. Întotdeauna ocupăm primele locuri. În schimb, ei se organizează altfel, au niște sponsori solizi. Noi, în schimb, facem eforturi materiale mari ca să ajungem aici. Totuși România nu prea are adversari la kumite, self defence. Multe țări au început să ne copieze. Ne mirăm că reușit așa ceva.”
Daniel Bucur, la cei 39 de ani ai săi este și el multimedaliat. Simte că sportul i-a schimbat viața și că poate fi un exemplu pentru alți oameni cu dizabilități:
Emoțiile le ai întotdeauna, dar în momentul în care ai intrat pe tatami deja totul vine de la sine pentru că lucrezi foarte mut la chestiile alea și atunci nu are cum să nu-ți iasă. Îi ceva ce-mi place, îmi doresc și reușesc. Foarte greu, dar o bucurie enormă. Ne gândim tot timpul și la cei ce vin din urmă. Încercăm să le dăm un exemplu bun, să vadă că se poate. Dacă au o anumită deficiență, viața nu s-a încheiat. Doar trebuie puțină ambiție și chiar dacă încrederea în sine nu o are, o poate dobândi.”
Sportivii sunt însoțiți de asistentul Vlad Halațiu și pregătiți de antrenorul clubului Red Dragon, Gyori Tiberiu, de altfel unul dintre primii instructori din România care se ocupă de nevăzători:
În țară la noi mai sunt câteva cluburi care mai au sportivi cu dizabilități, dar raportat la nivel internațional suntem foarte puțini. Deci România nu percepe sportivii cu dizabilități ca niște sportivi. Sunt niște oameni cu dizabilități și cam atât. Foarte departe de gândirea din Occident, atâta timp când nu avem un spațiu adecvat, posibilități financiare să facem ceva pentru ei. Noi ca și antrenori încercăm să facem, să se simtă importanți.”
La competiția din Belgia, nevăzătorii din Reghin au concurat alături de 150 de persoane cu dizabilități din 10 țări.
Marcela German