Mecanism european special de finanțare pentru reducerea poluării din județul Mureș
Publicat de Stan Lucian, 5 decembrie 2023, 17:00
Programul Tranziție Justă este unul din cele 16 programe finanțate din fondurile Politicii de Coeziune, în perioada 2021-2027, iar județul Mureș se află printre cele 6 județe beneficiare.
Acest fond facilitează punerea în aplicare a Pactului verde european.
Programul are o alocare totală de 2,53 miliarde euro dintre care circa 280 de milioane de euro ajung în județul Mureș.
Programul se adresează în special, IMM-urilor, care beneficiază de peste 60% din fonduri pentru a crea noi industrii și noi locuri de muncă.
Cert este că cele 6 județe produc aproape două treimi din cantitatea totală de gaze cu efect de seră din România, a precizat directorul ADR Centru, Simion Crețu, prezent astăzi la Târgu Mureș pentru lansarea programului:
Programul Tranziție justă este un program mai specific. El a apărut în contextul în care UE a aprobat Planul Verde European care-și propune ca până în 2050 UE să devină o zonă neutră din punct de vedere climatic. În acest context, fiecare stat membru și-a luat propriile măsuri. Și noi ne-am însușit acest lucru și am propus două etape, prima până în 2030 în care să monitorizăm și să reducem acești indicatori așa cum sunt ei acum.”
Circa 40% din fonduri vor ajunge la instituțiile publice care vor trebui să investească în eficiență energetică și energii alternative pentru clădirile din subordine.
La nivelul județului Mureș a fost deja creat un grup de lucru pentru implementarea acestui proiect, precizează președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc:
Au fost foarte multe întrebări, foarte multe propuneri care s-au finalizat într-un plan teritorial și deja avem anumite ghiduri pregătite și deja putem ajunge la lansare. Mă bucur că am putut fim printre cele 6 județe dar nu ne bucurăm că avem un CO2 atât de mare în județul Mureș. Acum, obligația noastră este să încercăm să facem totul ca să reducem aceste emisii.”
Oamenii de afaceri mureșeni prezenți la evenimentul de lansare al Programului de finanțare Tranziție Justă, sunt sceptici că noile fonduri vor fi mai ușor de accesat și implementat ca restul fondurilor europene:
Două treimi din totalul angajaților din județul Mureș, lucrează în acest moment în cadrul IMM-urilor, spun datele statistice. De asemenea, peste 60% din cifra de afaceri este realizată de aceste întreprinderi care au făcut și cele mai multe investiții în județ.”
Cele 6 județe care beneficiază de fonduri prin Programul Tranziție Justă sunt Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, aici fiind industriile cu cel mai mare grad de poluare.
Autor: Cristina Bulbescu