[VIDEO] MCV-u’ lui de viață…
Publicat de RADU FLOREA, 29 ianuarie 2015, 08:00 / actualizat: 30 ianuarie 2015, 8:58
Că nu se mai poate fără el, oameni buni! Cel puțin până acum chiar nu s-a putut. Păi dacă nu era o proptea instituțională din afara țării pentru ANI și DNA, ICCJ și CSM cu siguranță că nu ajungeam astăzi la ziua și hold-up-ul, adică, luatul pe sus cu mascați în direct la știrile galbene la față, acele breaking news.
Raportul prezentat miercuri de vicepreședintele CE, Franz Timmermans, arată cu degetul spre Parlament și Avocatul Poporului, primul criticat pentru că și aici citez, “în cea mai mare parte a anului 2014” nu a dat curs cererilor DNA de ridicare a imunității unor parlamentari, situația schimbîndu-se, la 180 de grade, în partea a doua a anului trecut?! Parlamentul a mai dat dovadă de lipsă de coerență și de tratare inegală a situațiilor de incompatibilitate a aleșilor locali, mai zice cu majuscule în raportul CE. Nu este un consens în Parlament României în favoarea adoptării unor legi stricte în materie de integritate- penalizează Bruxelles-ul așa, negru pe alb și subliniat cu roșu, legislativul patriei. Deciziile ANI confirmate de instanță au fost aplicate inegal de către parlamentul român, a mai spus raportul MCV pentru România.
Multe bube, nu vi se pare? Cât privește instituția numită Avocatul Poporului, aceasta a luat cartonaș galben de la comisia europeană pentru lipsa de vână, adică n-a luat atitudine în cazul numărului mare de ordonanțe de urgență și pentru neconstestarea unora din acestea, cum ar fi cea referitoare la migrația aleșilor locali. Diplome de merit cu steluță au primit doar instituțiile judiciare, ANI, DNA, CSM-ul, ICCJ.
Mai avem sau nu nevoie de MCV?- acest mecanism de cooperare și verificare, mai mult verificare am simțim eu decât o cooperare- asta e întrebarea mea, la PPI. Dacă, după publicarea raportului MCV de ieri al Comisiei Europene putem în continuare să facem curat în țară și fără acest mecanism de control, ei bine, aici părerile sunt împărțite. Au început cei din justiție să își facă treaba, fără comandă politică? Unii zic că da, alții că ba. Eu văd că încă se mai lucrează sub presiunea, dacă nu a oamenilor din funcții-cheie, atunci a unor instituții ale statului. Ultima dovadă că încă există instituții care nu colaborează mereu în raporturi cordiale, dându-și la gioale cu acuze și dosare, pe asta am tot văzut-o în ultimii ani între palate, Victoria și Cotroceni și chiar în ultimele zile, între SRI și CCR.
De partea celor care nu mai vor la colindat cu MCV-ul pentru țară, ar fi și argumentul că așa nu vom mai fi arătați pe viitor cu degetul și tăiați de la fonduri europene. Chiar președintele nou ales de țară zicea la început de mandat că ar fi cazul și fără MCV. Sunt progrese, dar trebuie menținut consensul în ceea ce privește reformele, adaugă vicele comisiei, Franz Timmermans. Eu cred că aici, la faza cu mersul pe aceeași mână, încă mai avem nevoie de emblematicul instrument, fain lustruit și bine înfipt, în coasta aleșilor din legislativ. Este bine că România se află, totuși, pe drumul cel bun, asta e concluzia raportului CE.
Acuma, cât “bine” se vede din drumul acesta ori sunt doar niște cioturi, sectoarele alea bune, ca la autostrăzi, asta vom putea vedea la anul și la următorul raport de țară!
Am zis și eu…n-am dat cu parul.