Măsuri speciale pentru a proteja veniturile populației

Publicat de Corina Muntean, 26 martie 2020, 16:16
InfoCons, sub egida Federației Asociațiilor de Consumatori, propune ca instituțiile statului cu atribuții în domeniu să monitorizeze reclamele pentru produsele care se referă la sănătatea consumatorului sau produse de igienă.
În aceste cazuri există riscul de apariție a unor informații false, atrage atenția președintele InfoCons, Sorin Mierlea:
Acesta propune suspendarea pentru 6 luni a plăților la serviciile de telefonie, televiziune și internet, dar și la utilități apă, canalizare, energie electrică și termică:
Suspendarea plății utilitățior, mai ales către utilitățile de strictă necesitate – energie, gaz, apă, ar trebui să fie un deziderat al autorităților. Iar pe cealalată parte, în cazul în care vreun consumator are anumite debite sau restanțe, să nu se închidă sub nicio formă gazul, curentul sau apa. De asemenea, discutăm de o zonă de comunicare extrem de importantă, telefonia fixă și internetul, pentru care ar trebui suspendate, pentru persoanele fizice, plățile ca și abonamente, ca să le rămână consumatorilor bani pentru hrană și pentru medicamente.
Infocons mai propune protejarea populației prin anularea unor comisioane, termene de plată din sectorul bancar, dar și a unor credite, pentru o perioadă de 6 luni.
Revine Sorin Mierlea:
Ar trebui anulate comisioanele la tranzacțiile online pentru persoanele fizice, și mai ales la scoaterea cash-ului din bancomat, cetățenii încep să fie tot mai panicați fiindcă mulți agenți economici încep să nu mai accepte plata directă cu cardul. Pe cealalată parte, unele bănci au început să anunțe consumatorii că din luna aprilie vor crește anumite comisioane interbancare și comisioane pentru plăți la persoane fizice. Nu în ultimul rând, tot ce înseamnă aceste practici în zona bancară, de sprijinire a consumatorului persoană fizică, prin reducerea acestor comisioane până la zero măcar pentru trei luni de zile, această suspendare a plății ratelor către bănci pentru anumite credite pe care consumatorii le au, pentru ITM-uri sau pentru unitățile de leasing, să ia în considerare și suspendarea dobânzii, nu numai să existe această practică de a suspenda rata și să ne trezim după 3 sau 6 luni, că dobânda s-a rostogolit foarte puternic.
InfoCons atenționează și asupra practicilor comerciale neloiale și propune factorilor de decizie să interzică comercianților majorarea adaosului comercial.
Valeriu Russu