Măsuri pentru protejarea patrimoniului cultural din orașul Lviv

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 martie 2022, 14:13 / actualizat: 20 martie 2022, 15:50
O asociaţie care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural din oraşul Lviv, aflat la 120 de kilometri de graniţa cu Polonia a Ucrainei, a îmbrăcat statuile din localitate în saci de nisip sau materiale ignifuge, ca să fie apărate în eventualitatea unui atac aerian.
Cu două zile în urmă, un bombardament a vizat aeroportul militar din Lviv, atac în care cel puţin 30 de oameni şi-au pierdut viaţa.
Încă din data de 25 februarie, voluntarii Asociaţiei de ocrotire a monumentelor de cultură ale regiunii Lviv au luat primele măsuri pentru a pune în siguranţă obiectivele culturale deosebite de aici. Preşedintele acestei asociaţii, Andriy Saliuk, a declarat pentru Radio România Actualităţi că în regiune se află 2.500 de monumente de importanţă locală, 300 care fac parte din patrimoniul naţional şi 16 hectare ale centrului istoric, de unde transmit acum, ce face parte din patrimoniul UNESCO.
Voluntarii au asigurat cea mai mare parte a acestora cu panouri ignifuge ori saci de nisip ca să le protejeze în eventualitatea unui atac aerian. Am trecut pe lângă zeci de statui care sunt puse în siguranţă în acest fel şi chiar şi vitraliile Bisericii Româneşti din Lviv, ctitorită în 1559 de Alexandru Lăpuşneanu, au fost acoperite cu panouri de placaj.
Oraşul Lviv are o importanţă strategică deosebită, iar vineri dimineaţă, aeroportul militar a fost bombardat şi cel puţin 30 de oameni au murit atunci. Alarme pentru atac aerian au fost şi azi-dimineaţă, iar autorităţile se aşteaptă, în continuare, la noi atacuri.