Măsuri dure pentru limitarea incendiilor de vegetație uscată, în Mureș
Publicat de radiomures, 20 octombrie 2018, 13:02
Peste 20 de incendii de vegetație s-au înregistrat în primele două săptămâni ale lunii în județul Mureș, comparativ cu 60 astfel de cazuri semnalate de la începutul anului.
Este motivul pentru care Instituția Prefectului Mureș a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a se stabili un plan de acțiune.
S-a decis ca în perioada imediat următoare, atât ISU, cât și Poliția, Jandarmeria, Garda Forestieră și Garda de Mediu să intensifice activitățile de informare și control.
De asemenea, proprietarii de terenuri care dau foc miriștilor vor putea fi excluși de la subvențiile de la APIA, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa:
În ultimul timp, au fost foarte multe incendii la vegetația uscată, sigur incendii produse ca urmare a arderilor provocate de către proprietari și de către cei care dețin terenurile, a miriștilor și a vegetației uscate. Acestea creează disconfort dar și pericol de a produce incendii mult mai mari având în vedere că e secetă. I-am invitat și pe cei de la APIA care, în cazul în care constată că se produs asemenea pagube, să suspende plata subvențiilor.”
Instituția Prefectului Mureș a trimis și o circulară tuturor primăriilor mureșene pentru a se implica în activitățile de informare a populației cu privire la riscurile care apar în urma arderilor necontrolate ale resturilor vegetale.
Potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș, arderea miriștii, a vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai după obținerea permisului de lucru cu focul.
În caz contrar, organele de control vor aplica sancțiuni contravenționale cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.
Cristina Bulbescu