Măsuri de urgență pentru copiii cu dizabilități din Tg. Mureș
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a dispus închiderea celor patru centre rezidențiale pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice din Târgu Mureș, administrate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș. Acestea vor fi închise temporar și reorganizate.
Publicat de APETRI MARGARETA, 23 ianuarie 2025, 12:48
Instituția are un termen 30 de zile termen pentru a găsi soluții de urgență pentru acești copii. Deocamdată, amenda aplicată de către AJPIS săptămâna trecută pentru lipsa licențelor de funcționare a acestor centre nu a fost achitată, afirmă șeful instituției, Viorel Răduț:
„Noi am dispus reactualizarea planului de urgență, pentru că așa cum îl au acum, la ora actuală, nu se poate aplica. Reactualizarea planului de urgență înseamnă identificarea pentru fiecare beneficiar în parte unde va fi mutat. După asta, trebuie să-i mute într-un termen de 30 de zile. Amenda, din ceea ce știm noi până acum, nu a fost plătită. Au un termen la dispoziție de 15 zile să o achite. Amenda a fost aplicată instituției publice DGASPC Mureș, prin reprezentantul legal al acesteia, doamna director general.”
Cei 63 de copii afectați de această măsură vor fi relocați și vor beneficia în continuare de îngrijire completă. În caz de nevoie, se va apela la alte DGASPC-uri din țară sau ONG-uri pentru a prelua o parte dintre copii. Până atunci, însă, vor fi făcute o serie de evaluări în familiile beneficiarilor, precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureș, Doru Constantin:
„În primul rând, într-un termen de 5 zile trebuie reevaluate toate împrejurările care au dus la instituirea măsurii de protecție a plasamentului acestor copii. Deci, practic, se va merge în comunitate, se va lua legătura cu părinții și cu autoritatea locală. Ulterior, tot într-un termen de 5 zile, trebuie implementat un plan de urgență care va fi adaptat nevoilor medicale ale fiecărui copil. Ca și finalitate a acestui plan, într-un termen de maximum 30 de zile, trebuie găsite servicii sociale de protecție alternative care pot fi: case de tip familial, apartamente de tip familial, plasament la rude sau la familia extinsă, chiar și cazuri de redare în familia naturală, plasament la asistenți maternali profesioniști…”
Deocamdată, la nivelul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș nu s-a luat o decizie definitivă privind cele două amenzi, una în valoare de 320.000 de lei, aplicată de AJPIS, și una în valoare de 32.000 de lei, aplicată de DSP Mureș, mai spune Doru Constantin:
„La o ultimă discuție avută, în termenul stabilit de lege vom achita jumătate din sumă. Asta a fost discuția la care eu am participat. Pe de altă parte, analizăm și posibilitatea de a contesta în instanță ambele amenzi.”
În județul Mureș mai există un singur centru destinat copiilor cu dizabilități neuropsihice, la Ceaușu de Câmpie, unde sunt îngrijiți 13 copii.
Cele patru centre din Târgu Mureș controlate sunt situate pe străzile Trebely, Branului, Slatina și Turnu Roșu. După reorganizarea instituțională acestea vor fi relicențiate, vor avea denumiri noi și noi capacități de servicii sociale, astfel încât copiii să beneficieze de îngrijire cât mai apropiată de mediul familial.
Autor: Cristina Bulbescu