Măsuri de protecție în zile caniculare
Publicat de Rotar Mirela, 20 iunie 2024, 14:00 / actualizat: 23 iunie 2024, 9:13
Județul Mureș se află sub o avertizare Cod Galben de caniculă, iar temperaturile ridicate se vor menține și în perioada următoare.
Cei mai afectați sunt cei în vârstă și bolnavii cronici, pentru care medicii insistă să nu iasă la soare, să se hidrateze și să nu întrerupă tratamentele.
Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Mureș, dr. Iulia Băilă:
Este contraindicat să ieșim între orele 11 și 18, căldura fiind foarte mare, să ne hidratăm corespunzător și să avem o vestimentație adecvată, haine subțiri, de preferat din bumbac. Să nu uităm, dacă suntem pacienți cronici, să ne luăm tratamentul recomandat de medic.
Atenți trebuie să fie și cei care muncesc în aer liber, pentru care angajatorii trebuie să aplice măsuri suplimentare.
Inspectorul șef adjunct al ITM Mureș, Eva Man:
Angajatorii au obligația de a asigura un microclimat pentru salariații societăților. Astfel, fie reducerea intensității și ritmului activității fizice, asigurarea ventilației la locul de muncă, acolo unde este posibil, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea apei minerale adecvate, de la 2 la 4 litri pe persoană pe schimb. De asemenea, asigurarea de dușuri, acolo unde este posibil, asigurarea echipamentului individual de protecție. În situația în care aceste măsuri nu pot fi luate de către angajator, angajatorul este obligat să reduce durata zilei de lucru, sau să eșaloneze ziua de lucru pe două perioade, până la ora 11 și după ora 17 .
La nivel de județ, există un plan de intervenții care cuprinde sarcini pentru primării și instituții publice, aprobat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureș, Damian Samoilă:
Principalele măsuri cuprinse în plan sunt adaptarea programului de lucru şi limitarea activităților desfăşurate în aer liber, amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit, informarea preventivă a populației cu privire la importanța respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare precum și interdicția utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată, monitorizarea zonelor forestiere și în special a celor frecventate de turiști de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora.
Cei afectați de temperaturile ridicate se pot refugia în farmacii, care au aer condiționat și pun la dispoziție și apă potabilă.
Autor: Raluca Creţ