Măsuri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei propuse de Coaliţia pentru Dezvoltarea României

Publicat de Corina Muntean, 16 aprilie 2019, 19:16
Mai multă practică pentru cei care se pregătesc să devină profesori, schimbarea sistemului de admitere şi prelungirea cu patru săptămâni a anului şcolar, sunt câteva dintre măsurile de îmbunătăţire a calităţii educaţiei propuse de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, din care fac parte zeci de oameni de afaceri.
Acestea sunt cuprinse într-un raport lansat astăzi şi intitulat „Educaţia în cifre”.
Realitatea învăţământului românesc ce rezultă din cifrele statistice este că numai 42% dintre cei înscrişi în clasa I ajung după 12 ani să promoveze bacalaureatul. Aproape o treime dintre elevi au note mai slabe la examene, cu peste trei puncte faţă de mediile obţinute la şcoală. Măriuca Talpeş, liderul grupului de lucru pentru educaţie în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a punctat faptul că trebuie început cât mai devreme, pentru a crea fundaţia.
Măriuca Talpeş:
Problemele educaţiei vin de la vârsta cea mai mică a copilului, vin din grădiniţă. Punem baza bună, atunci o să avem sigur şi un liceu bun, şi o facultate bună, şi copii la doctorate şi aşa mai departe. Şi-au dat seama multe industrii că trebuie să investească în educaţie, şi nu este o investiţie în educaţie doar la nivelul ultim. În zona profesională şi tehnică, dânşii s-au dus la gimnaziu şi au zis: cum pot să cuceresc un copil la liceu dacă el nu are manualitate construită mai devreme? Ateliere, de exemplu, pe care noi le făceam în copilărie au dispărut complet. Acum, mediul de afaceri merge în şcoli şi creează aceste ateliere.
Soluţiile propuse de mediul de afaceri vizează regândirea structurii anului şcolar şi a spaţiilor de învăţare, în aşa fel încât copiii să fie încurajaţi să-şi cultive pasiunile, să citească, să-şi dezvolte capacitatea de a rezolva probleme, gândirea critică şi creativitatea, iar evaluările să fie făcute prin adoptarea unui sistem bazat pe reacţia de răspuns, pe creşterea şi motivarea elevilor.