Măsura controversată privind suprataxarea concediilor medicale, readusă în atenția publică
Publicat de Stan Lucian, 9 aprilie 2024, 17:00 / actualizat: 9 aprilie 2024, 20:56
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va elimina prin ordonanță de urgență contribuția de 10% pe concediile medicale în anumite situații.
Este vorba de cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienților cronici și al celor cu cancer.
Așa-numita „taxă pe boală” a fost introdusă în decembrie 2023 și a făcut parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri menite să aducă mai mulți bani la buget. Suma suplimentară obținută la bugetul asigurărilor sociale a fost estimată la 650 de milioane de lei.
În luna ianuarie, Senatul a votat eliminarea acesteia iar de atunci proiectul stagnează la Camera Deputaților, care este for decizional.
La această dată, concediile medicale sunt taxate cu cei 10 %, contribuție la asigurări de sănătate (CASS) pe lângă cei 25% contribuții la asigurările sociale (CAS) și 10% impozit pe venit.
O problemă ar putea fi, însă, definirea bolnavilor cronici, precizează președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Începând cu 1 ianuarie, la decontarea concediilor medicale se aplică, față de calculul vechi, și procentul de 10% contribuție la asigurările sociale de sănătate. Există niște evidențe declarate la nivelul medicului de familie care monitorizează și gestionează bolnavul cronic. Aici, trebuie să vedem despre ce bolnavi cronici vorbim. Nu se știe cine, cum te are în evidență… sunt mulți care nu se tratează constant, care nu sunt sub tratament permanent, care nu sunt monitorizați…”
Nu există o definiție clară pentru ”bolnav cronic”, afirmă și președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Iulia Băilă:
Categoric că nu există o definiție a acestei noțiuni. Este o noțiune medicală pe care o stabilește medicul curant. O boală care nu va putea fi vindecată doar stabilizată, menținută, din punct de vedere medical ne numește boală cronică. Deci, un pacient care se tratează de ceva timp pentru hipertensiune arterială este pacient cronic. De asemenea, astmul bronșic e o afecțiune cronică și cei care au afecțiuni oncologice…”
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că cele mai multe concedii medicale se dau pentru boli oncologice în România.
Șefa CNAS, Valeria Herdea, care va fi prezentă mâine în județul Mureș pentru o ședință de lucru, a respins ideea că în România s-ar acorda prea multe concedii medicale și a atras atenția că, mai degrabă, populația țării este foarte bolnavă.
O analiză făcută la nivelul UE, afirmă că România are cea mai mică indemnizație de concediu medical, cea mai mică alocare din PIB la concediile medicale și cei mai puțini absenți de la lucru din cauza bolii.
O analiză făcută și de Radio Târgu Mureș arată faptul că a scăzut numărul concediilor medicale după pandemie în județul Mureș, pentru unele afecțiuni de 10 ori, cum e cazul bolilor infecto-contagioase, în schimb au crescut afecțiunile medicale de urgență.
Autor: Cristina Bulbescu