Mașinile electrice câștigă teren în Mureș
Publicat de Corina Muntean, 4 februarie 2020, 15:31
Până în decembrie anul trecut în Mureș erau înmatriculate 12 autoturisme ecologice, din care 3 electrice și celelalte hibride. Autoturismele electrice pot circula acum fără grijă pe ”autostrada electrică”.
E.ON Energie a finalizat lucările pe ruta Iași-Gheorgheni-Târgu Mureș, în care au fost montate 7 stații de alimentare electrică pentru mașinile de acest tip. De săptămâna trecută, deținătorii de autoturisme electrice și hibride își pot încărca mașinile de la o nouă stație situată în Tg. Mureș, la ieșirea spre Sighișoara.
Este a doua stație din județul Mureș, cealaltă fiind la Sovata, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei, Adela Boțan:
E.ON Energie a pus în funcţiune o nouă staţie de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, situată în Tg. Mureș, în perimetrul stației de servicii de pe Bd-ul 1 Decembrie 1918 nr. 240. Stația de încărcare rapidă are o putere maximă de 93 kW, iar timpul mediu de încărcare a mașinii este de 40 de minute pentru 80 la sută din baterie, ceea ce îi dă autonomie în parcurge mari distanțe cu această încărcare.
Mai există alte 8 stații ale companiei, în localităţile: Piatra Neamţ, Roman, Bacău, Suceava, Adjud și București.
Cu toate că prețurile sunt deocamdată considerate prohibitive, șoferii târgumureșeni apreciază că pentru taximetrie ar fi rentabilă pe viitor achiziția acestor mașini, din perspectiva economiei de carburant și a reducerii poluării.
Un dealer auto din județul Mureș a vândut în ultimul an și jumătate 8 exemplare de autovehicule electrice.
Reprezentantul de vânzări al dealerului, Barabasy Zoltan, subliniază că toate vânzările s-au realizat doar datorită programului guvernamental ”Rabla plus”, care este așteptat să înceapă și anul acesta:
Din 2018, de la jumătatea anului, că atunci a apărut acest model, am vândut 8 unități. Anul acesta încă nu, fiindcă sunt mașini care, în cazul în care nu există programul ”Rabla plus”, atunci oamenii nu cumpără, pentru că statul vine cu acei 45.000 de lei. În afara programului Rabla nu știu să fi fost vândută vreo mașină electrică.
Conform datelor APIA, segmentul masinilor ecologice a înregistrat anul trecut o creștere considerabilă a cotei de piață, ajungând la 3,8% din totalul parcului auto.
Mașinile electrice au avut cel mai bun an de până acum, cu peste 1.000 de unități înmatriculate. La acest rezultat au contribuit atât subvenția oferită de stat de până la 10.000 euro, cât și numărul tot mai mare de stații de încărcare.
Valeriu Russu