Mașini ce se încarcă electric wireless

Publicat de Corina Muntean, 18 februarie 2019, 13:16
O companie specializată în producerea de sisteme pentru alimentarea vehiculelor electrice intenţionează să introducă un standard astfel încât în viitorul apropiat tehnologia de încărcare wireless să devină realitate şi pentru acest tip de vehicule.
Compania WiTricity a anunţat achiziţionarea tehnologiilor de încărcare wireless dezvoltate de Qualcomm pentru segmentul de piaţă al maşinilor electrice. Asta înseamnă că cele 2 companii vor conlucra pentru impunerea unui nou standard pentru alimentarea wireless a vehiculelor electrice, bazându-se pe accesul la aproximativ 1500 brevete legate de tehnologia încărcării fără fir a acumulatorilor. Asta înseamnă că, în scurt timp, vom vedea maşini electrice care nu vor mai folosi conectori fizici pentru transferul de energie, uşurând modalitatea de încărcare şi aducând un plus de confort.
Creat împreună cu cercetători ai institutului american MIT, sistemul pentru alimentare wireless propus WiTricity presupune instalarea unui „covor” electric sub vehiculul staţionat, informează go4it care citează engadget.com. Transferul de energie se face prin inducţie electromagnetică unui dispozitiv receptor instalat la partea de jos a vehiculelor electrice. Faţă de prototipurile anterioare ale WiTricity, alternativa dezvoltată de Qualcomm, numită Halo, este superioară prin faptul că permite integrarea sistemului de încărcare wireless direct în carosabil, o reţea de senzori asigurând detecţia vehiculelor şi încărcarea acestora chiar în timpul mersului. Prin această metodă se reduce şi nevoia maşinii de a îngloba acumulatori de capacitate mare. Capabil să furnizeze puteri de până la 20 kW, sistemul poate alimenta vehicule circulând din ambele sensuri de mers, inclusiv la viteze de autostradă. La scară redusă, tehnologia Halo poate alimenta vehiculele oprite la semafor, acolo unde autonomia câştigată este însă direct proporţională cu timpul de aşteptare. Tehnologiile create de WiTricity şi Qualcomm servesc unui scop comun: reducerea dependenţei vehiculelor electrice de folosirea staţiilor de încărcare manuală şi a cablurilor de alimentare incomode. Noua platformă unificată pentru încărcare wireless va trece la etapa de testare în scurt timp, vizând adoptarea la scară largă pentru următoarele generaţii de vehicule electrice.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.go4it.ro