Mașina zburătoare

Publicat de Corina Muntean, 18 iunie 2019, 09:22 / actualizat: 18 iunie 2019, 12:17
Uber Air se pregătește să testeze anul viitor, în mai multe orașe ale lumii, „mașina zburătoare”. Aceasta ar putea fi o soluție viabilă pentru așezările urbane aglomerate. Nu și în România, unde deocamdată ridesharingul clasic este blocat de taximetriști.
În schimb, Melbourne va fi primul oraș, în afară de Dallas și Los Angeles din Statelor Unite, unde Uber Air va efectua teste cu un autovehicul zburător care îi va transporta pe oameni dintr-un loc în altul la prețul unei călătorii normale cu UberX. În 2020 se vor efectua primele teste, iar planul este ca serviciul să se lanseze oficial în 2023, anunță playtech.ro care citează The Guardian. Pasagerii vor zbura în „autovehicule cu decolare pe verticală”, asemănătoare elicopterelor. Serviciul va fi operat prin intermediul aplicației Uber prin care se fac comenzile, iar pasagerii vor putea zbura dintr-un loc prestabilit (un Skyport) într-un altul. Potrivit oficialilor companiei, acest concept are potențialul de a reduce aglomerația din trafic, ce produce pierderi estimate la 16,5 miliarde de dolari economiei australiene. O cursă de 19 km din oraș până la Aeroportul din Melbourne poate dura între 25 de minute și 60 de minute, în funcție de trafic. Dar o călătorie cu Uber Air va dura doar 10 minute.
Melbourne este primul oraș din afara SUA unde se fac teste, obținând această onoare în dauna orașelor din Brazilia, Franța, India și Japonia. Matthew Marino, expert în inginerie aerospațială în cadrul Universității RMIT, este de părere că acest fel de transport ar putea fi mai sigur decât mașinile autonome deoarece astfel de vehicule pot întâmpina multe obstacole pe drum (pietoni, alte vehicule etc), însă mașinile zburătoare nu vor avea astfel de probleme.
„Trebuie să dovedim că această tehnologie, aceste vehicule sunt la fel de sigure ca și elicopterele, ce zboară des deasupra orașelor noastre. Este nevoie de mai multă cercetare și dezvoltare în această zonă”.
Pe de altă parte, Chris De Gruyter, expert al centrului de urbanism, este sceptic că un astfel de serviciu ar reduce ambuteiajele din trafic.
„Aceste vehicule au o capacitate mică și mai există și nelămuriri în legătură cu cât de poluante sunt acestea”.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.playtech.ro