Masa de Crăciun poate aduce aproape 170 de E-uri în organism
Publicat de Rotar Mirela, 22 decembrie 2023, 15:00 / actualizat: 1 ianuarie 2024, 9:15
InfoCons a estimat că, la 100g de mâncare de sărbători, putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare, de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății și 81g de zahăr, de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății.
Cele mai întâlnite E-uri din alimente sunt E 300 , E330 , E412 , E440 , E451 și E120.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea:
Din evaluările pe care le-am făcut, la o singură masă de Crăciun, la 100 de grame de produse, putem să ingerăm peste 160 de aditivi, coloranți, conservanți, celebrele E-uri, ceea ce înseamnă că multe dintre ele se dublează, se triplează, ajung de 5 ori să le ingerăm într-un timp foarte scurt, iar când discutăm despre copii, despre persoane cu probleme de sănătate, despre vârstnici, copiii noștri, ar trebui să fim mult mai atenți cu produsele care conțin aditivi, coloranți.
Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).
InfoCons a calculat și amprenta de carbon a celor mai populare feluri de mâncare.
De exemplu, dintr-un kg de amestec de carne tocată (vită și porc), 200 de grame de orez, 4 cepe, 200 de grame de afumătură, pastă și suc de tomate și foile de la 2 verze, se obțin 50 de sarmale, echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e. Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma, vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg , de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci .
În cazul salatei Boeuf, diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită, care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e (a variantei vegane) la 39,8 kg CO2e , adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică (carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne).
Autor: Raluca Creț