Mărţişorul şi Baba Dochia vestesc sosirea primăverii

Publicat de radiomures, 1 martie 2016, 12:24
De 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, obiectul cu şnur alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii.
În vremea geto-dacilor, anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului, iar Marţisorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreuna cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.
În vechime, pe data de 1 martie, mărţisorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă, spune muzeograful din cadrul secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean Mureş, Laura Pop:
Ziua de 1 Martie mai este denumită Mărţişor sau ziua Babei Dochia şi este considerată cap de primăvară. Obiceiul care marchează această zi este purtarea mărţişorului care este un fel de amuletă. Este acel şnur împletit din două fire, roşu şi alb la care se agăţa un bănuţ de argint sau o cruciuliţă. În mod tradiţional mărţişoarele se dădeau de către mame copiilor lor, fete sau băieţi, indiferent, înainte de răsăritul soarelui pentru a-i apăra de deochi sau de alte boli care erau destul de frecvente în această perioadă de început de primăvară.”
Unele legende populare susţin că mărţisorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte, după ce a fost păcălită de nora ei.
Revine muzeograful Laura Pop:
Tot legat de Baba Dochia şi de Mărţişor sunt tot felul de legende legate de Baba Dochia care şi-a trimis nora să caute fragi în mijlocul iernii. Printr-o minune aceasta găseşte fragii şi îi aduce soacrei şi aceasta crezând că a venit primăvara se porneşte cu caprele sau oile la munte. Îşi pune 9 sau 12 cojoace pe care le aruncă în fiecare zi, iar la sfârşit rămâne doar în cămaşă şi atunci vine un ger năpraznic care o îngheaţă şi o transformă într-o stană de piatră.”
Astăzi, mărţişoarele au devenit din ce în mai diversificate.
Pe lângă tradiţionalii ghiocei, trifoi şi coşari, la tarabe se pot găsi şi mărţişoare handmade. Preţurile variază între 2 şi 40 de lei.
Sanda Viţelar
Foto: www.ele.ro