Mărțișoarele confecționate manual câștigă teren în fața mărțișoarelor de la tarabe

Publicat de radiomures, 28 februarie 2018, 14:16
Tot mai mulți artizani din Mureș adaugă în oferta lor de produse mărțișoarele hand-made. Micul simbol care vestește sosirea primăverii devine din ce în ce mai sofisticat și mai atent lucrat. Astfel, cei care îl cumpără pot fi convinși că va fi un dar apreciat.
Creatorii mărțișoarelor se întrec în imaginație și vin cu obiecte pictate, croșetate, cusute, desenate, chiar lucrate pe pietre, bucăți de lemn, sticlă sau bijuterii,
Alexandrina din Reghin confecționează mărțișoare în timpul liber, dar abia face față cererilor.
Mărțișoare am început să confecționez cred că în urmă cu 5 ani și aveam de dăruit în familie și la profesoarele copiilor. Apoi am ieșit în târg. Există segmentul de clienți pentru handmade. Suntem căutați de cei care le apreciază, dar bine-nțeles că e altă categorie de preț. Sunt de la 3 lei și ajung până la 20 de lei. Dar acestea de 20 de lei sunt cele mai migăloase și cele mai puține.”
Mărtișorul a primit de-a lungul timpului semnificații diverse, de la dar aducător de noroc la simbol al renașterii naturii. Mulți dintre noi nu ne putem imagina ziua de 1 Martie fără micul obiect de care stă prins șnurul alb cu roșu.
Potrivit tradiției din Ardeal, în ziua de 1 martie băieții oferă mărțișoare fetelor și persoanelor dragi. Acesta se prinde în piept sau la mână și se poartă până la primul semn de primăvară: când se aude cucul cantând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit ca să aducă noroc.
Marcela German