Marșul pentru Viață revine la Târgu Mureș
Publicat de APETRI MARGARETA, 20 martie 2024, 14:09 / actualizat: 21 martie 2024, 14:19
Ajunsă la a 13-a ediție, manifestarea va avea loc În Piața Teatrului din Târgu Mureș, sâmbătă, 30 martie, sub sloganul „Construim împreună pentru VIAȚĂ”.
Tema din acest an vrea să atragă atenția asupra valorii infinite și a demnității fiecărei persoane umane din primul moment al existenței ei dar și asupra nevoii sprijinului față de femeia însărcinată.
Marșul pentru Viață are loc în fiecare an în luna martie, în preajma sărbătorii Buneivestiri, tocmai pentru că celebrează sacralitatea vieții, precizează organizatorul evenimentului protopopul greco-catolic din Târgu Mureș, pr. Ioan Fărcaș:
Avem, din nou, o ocazie deosebită să medităm asupra valorii și demnității fiecărei vieți umane, începând de la momentul concepției și terminând până la sfârșitul natural al ei. Unul din punctele cheie ale acestei acțiuni este recunoașterea și apărarea dreptului la viață al copiilor nenăscuți. Avortul este o experiență emoțională extrem de dificilă și traumatizantă pentru femeile implicate dar și pentru cei din jurul lor. Sentimentele de vinovăție, tristețea, regretul, pot persista pe termen lung și pot afecta sănătatea mentală și emoțională a persoanelor.
Aparatele ecografice tot mai performante din zilele noastre permit confirmarea vieții intrauterine prin evidențierea acesteia și posibilitatea de a asculta bătăile ritmice ale inimii încă de la 5-6 săptămâni de sarcină.
O mare problemă este, însă, lipsa de consiliere înainte de avort, prin urmare multe femei nu conștientizează că o ființă vie este suprimată prin avort, precizează medic primar obstetrică ginecologie din Târgu Mureș, asistent universitar, Caterina Miladi Grif:
Este dovedit științific că viața umană începe în momentul concepției și având aparatele atât de performante ecografic, se poate observa încă de la 6 săptămâni când pacienta își așteaptă revenirea menstruației, că poate să vadă chiar pe ecranul ecografului cum îi pulsează inima micuțului pe care îl poartă în pântece, un corp primitiv dar care pulsează, chiar înainte ca ea să știe că e însărcinată.
Organizatorii mai atrag atenția că avortul e una din cauzele scăderii dramatice a natalității, a depopulării și îmbătrânirii populației României.
Datele statistice arată că din anul 2020 numărul persoanelor vârstnice au depășit, pentru prima dată, numărul copiilor și tinerilor.
Cifrele pe anul 2023, mai arată faptul că natalitatea se regăsește la cel mai scăzut nivel de când se culeg date statistice în județul Mureș. Pentru prima dată, numărul de nou-născuți a scăzut sub 5.000 într-un an.
În plus, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică în fiecare an, în județ, sunt înregistrate între 400 și 500 de mame minore.
Marșul pentru Viață își propune să facă informare și educație pentru tineri, pe tot parcursul lunii martie fiind desfășurate, la nivel național, o serie de activități în acest sens.
Autor: Cristina Bulbescu