Marile puteri se bat pe cele mai avansate super-computere

Publicat de Corina Muntean, 15 noiembrie 2021, 10:45
Nu e un secret faptul că tehnologia şi performanţele acestor computere cuantice au ajuns să le depăşească pe cele ale super-computerelor clasice, cu mult. În ceea ce priveşte bătălia pentru primul loc, se pare că chinezii se apropie de supremația cuantică.
O echipă de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China afirmă că creat a un procesor cuantic supraconductor cu 66 de qubiți funcționali care, când a primit o sarcină complexă, a completat-o în doar o fracțiune din timpul necesar celor mai puternice supercalculatoare dezvoltate până acum. Cercetarea este cu atât mai impresionantă cu cât ar reprezenta un salt înainte uriaș înspre supremația cuantică, punctul în care computerele cuantice reușesc să finalizeze o sarcină pe care cele tradiționale nu o pot termina în nicio perioadă fezabilă de timp, oricât de puternice ar fi. Numit „Zuchongzhi 2.1”, după un faimos matematician din China secolului V, procesorul supraconductor a terminat în 72 de minute o problemă extrem de complexă, pe care cercetătorii chinezi o estimează ca fiind de 2-3 ori mai dificilă decât cele care au fost alocate anterior procesoarelor cuantice. Aceștia apreciază, de asemenea, că cel mai puternic supercomputer din prezent ar avea nevoie de cel puțin 8 ani de zile să rezolve aceeași problemă. Mai mult, ei afirmă în studiul publicat de Physical Review Letter s că au folosit doar 56 de qubiți din puterea de procesare a Zuchongzhi, cu 10 mai puțini decât capacitatea totală dar cu 3 mai mult decât procesorul Sycamore al Google în 2019, an în care compania americană anunțase că a atins supremația cuantică, relatează IFL Science. Pentru a pune puțin în perspectivă aceste cifre din domeniul cuantic: deși are cu doar „câțiva” quibiți mai mult decât procesorul creat de Google, Zuchongzhi 2.1 este de un milion de ori mai puternic decât Sycamore, al doilea cel mai puternic calculator cuantic din lume. Mergând pe aceeaşi linie, ne aşteptăm în scurt timp ca un nou prag să fie depăşit în materie de putrere de procesare de calcul cuantic, deşi nu asta ar fi practic bariera principală de depăşit ci formularea cerinţei de lucru de către oamenii de ştiinţă, adaptarea ei într-o schemă logică şi transpunerea ei în program de lucru pentru supercomputerul cuantic.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.
Sursa: Playtech