Marile afaceri iau naştere în momente de criză şi de recesiune

Publicat de Corina Muntean, 26 martie 2020, 11:05
Se potriveşte la fix cu recesiunea care se poate instaura dacă criza adusă de coronavirus se va acutiza şi prelungi peste aşteptări. Marile afaceri iau naştere în momente de criză şi de recesiune. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât marjele de profit pot fi radical sporite în astfel de momente, în care lipsa produselor şi a serviciilor poate deveni acută.
Oamenii de afaceri vizionari nu numai că vor depăşi criza adusă de coronavirus, dar vor găsi şi metode de a transforma aceste momente dificile în creştere efectivă. Trecutul este plin de exemple de companii care au fost suficient de rapide şi de flexibile pentru a identifica şi reacționa la apropierea unei crize, reuşind să o folosească în beneficiul lor prin sporirea activităţii şi a profitului în timpul şi după încheierea crizei.
Dezvoltarea unei afaceri pe timp de criză se bazează tocmai pe identificarea oportunităților ce se află la îndemană, nu pe descoperirea necunoscutului. Tot ce trebuie să faci este să te concentrezi asupra nevoilor clienţilor tăi sau a potenţialilor clienţi. Ce s-a schimbat în comportamentul lor odată cu criza sau instaurarea unei recesiuni, ce nevoi noi au, la care din cele vechi au renunţat. Pe lângă nevoile esențiale, cum sunt cele de moment – măşti sanitare, dezinfectanţi, hârtie igienică, conserve – vom observa apariţia unor noi nevoi ori cereri pentru soluţii şi servicii pe care companiile si indivizii le vor solicita în faţa unei provocări.
De pildă, închiderea restaurantelor, cel puţin pentru o perioadă, poate reorienta consumatorul către o cerere sporită de catering. Nevoia de produse comadate online către o cerere sporită de transport prin curier. Astfel, de pildă, dacă vrei să-ți deschizi o afacere care să aducă venituri garantate într-un timp relativ scurt, nu ezita să te gândeşti la o firmă de curierat, mai ales că societatea actuală este caracterizată prin grabă şi lipsă de timp. Pentru un astfel de Start-up poţi accesa fonduri europene sau anticriză, din măsurile pregătite de actualul Guvern. În mare ai nevoie de o flotă de vehicule rezistente care să asigure transportul, care s-ar putea ieftini acum că şi cererea a scăzut simțitor, un spaţiu de depozitare pentru colete şi cel puţin 2 angajaţi pe post de şoferi-curieri. Pentru a forma o echipa bine sudată, investește în formarea angajaților, oferă-le un salariu atractiv, bonusuri şi alte avantaje. Pentru că activitatea de coletărie presupune muncă de teren, vei avea neapărat nevoie de imprimante portabile şi etichete autocolante pentru a eficientiza procesul de relaționare cu clienţii. Poţi miza şi pe ideea de curierat pe bicicletă, caz în care poţi încerca să închei contracte cu restaurante care livrează mâncare la domiciliu sau birou ori cu farmacii care trimit de urgenţă medicamente celor care nu se pot deplasa. Încă de la început este esenţial să investești în promovare, în nume, logo reprezentativ, slogan şi să-ţi faci un site cu o interfaţă dinamică, dar şi să te promovezi prin intermediul reţelelor de socializare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM sau 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.ziare.com