Marii producători de îngrăşăminte chimice vor ajutoare de stat
Publicat de Corina Muntean, 7 ianuarie 2020, 17:46 / actualizat: 7 ianuarie 2020, 19:08
Solicitarea acestora vine în urma deciziei Guvernului de a acorda ajutoare de stat doar pentru marii consumatori de energie electrică .
Directorul Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Îngrăşăminte Chimice din România, NITROFOSFOR, Marin Mirea, susține că e necesar ca Executivul să includă şi sectorul producţiei de îngrăşăminte pe o schemă de ajutor de stat pentru achiziţia de gaze naturale.
Marii beneficiari ar fi combinatele chimice ”Nitramonia” din Făgăraș și ”Azomureș” din Tg. Mureș, singurii producători de îngrășăminte din România:
În industria chimică, circa 75% din totalul cheltuielilor de producție o reprezintă costul gazelor naturale. Credem că o asemenea schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de gaze naturale din industria prelucrătoare este legată și de definirea noțiunii de consumator vulnerabil. Reprezentăm o industrie care realizează produse cu valoare adăugată mare, angajăm direct și indirect zeci de mii de oameni, și avem un rol important în dezvoltarea agriculturii, în întreaga noastră economie, de fapt.
Combinatul Chimic ”Azomureș” Tg. Mureș susține inițiativa NITROFOSFOR .
Purtătorul de cuvânt al Azomureș Tg. Mureș, Ovidiu Maior, spune că în România prețul gazului pentru industrie se poate dubla față de alte țări europene:
În acest moment, gazul natural are un preț prea mare pentru industria din România, ceea ce creează o inegalitate față de alte țări europene. Sunt situații când prețul în România pentru industrie era dublu față de o țară din Uniunea Europeană. Este consecința Ordonanței 114 și ceea ce solicităm noi este ca această piață, a gazelor naturale să fie raportată la ceea ce se întâmplă în Europa, adică să fie o piață liberă. Orice creștere nejustificată de preț afecteză întregul business.
Electricitatea şi gazul au înregistrat majorări de preţ semnificative pe parcursul anului 2019, industria chimică având probleme de competitivitate în raport cu producătorii din alte țări, spune organizația patronală.
Nitrofosfor își propune să acceseze fonduri europene pentru a rezolva problema ajutoarelor și va propune Guvernului un pachet tehnic de soluții.
Valeriu Russu