Marii producători auto au fost loviți puternic de pandemia de coronavirus

Publicat de Corina Muntean, 21 aprilie 2020, 11:00 / actualizat: 9 august 2020, 12:10
Cei care și-au suspendat activitatea pe perioada crizei și-au trimis angajații în șomaj tehnic, așa cum a fost cazul companiilor Dacia și Ford, singurii constructori auto de la noi din țară. Și asta pentru că cererea din piață a scăzut foarte mult. Ca atare, vânzările de autoturisme Dacia în Europa s-au diminuat în martie cu două treimi. Pentru cei care iubesc însă această marcă, există un refugiu din care se poate câștiga binișor: restaurarea vehiculelor istorice.
Vânzările de autoturisme Dacia în Europa (UE plus Marea Britanie şi ţările EFTA) au înregistrat în luna martie un declin de 62,1%. Nu este singurul producător care a avut de suferit, dar pe noi ne interesează în mod special deoarece producția și vânzările fabricii de la Mioveni contează mult în balanța comercială a țării. Totodată cota de piaţă a producătorului român de automobile s-a redus la 2,6%, de la 3,3% cât a fost în perioada similară din 2019, arată statisticile Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). La rândul lor, grupurile franceze Renault şi PSA Peugeot Citroen au raportat în martie scăderi ale vânzărilor de 63,7%, respectiv 66,9%, în timp ce grupurile germane Volkswagen şi Daimler au înregistrat un declin de 43,6% şi, respectiv 40,6%. De asemenea, livrările Ford au scăzut luna trecută cu 60,9%. Datele statistice sunt valabile pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
Compania Dacia, preluată de Renault în anul 1999, s-a relansat în 2004 cu modelul Logan, iar de atunci brandul Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. Și, dacă vânzările au scăzut atât de mult, vrem să aflăm dacă se mai vinde vreo Dacie zilele acestea. Răspunsul este da, dar de model vechi. Iar întrebarea este cât ai da pe-o Dacia 1300? Probabil că destul de puțin. Există însă un motiv întemeiat pentru un preț ridicat. Dacia 1300 e din anul 1971 și are 75.000 de kilometri la bord. E pe benzină, e de culoare gri și ar putea fi foarte bine promovată „ca nouă”. Asta pentru că mașina a fost restaurată și acum este demnă de absolut orice concurs de eleganță. Este motivul pentru care cel care s-a ocupat de restaurare, vinde mașina de colecție cu 18.500 de euro. Spre comparație, cea mai scumpă variantă de Dacia la acest moment, modelul Duster costă 18.100 de euro. Dar, fiecare alege ce-i place, iar în timp, mașinile de colecție, spre deosebire de cele de serie de acum, se vor aprecia valoric, indicându-le pasionaților din lumea auto o direcție bună de investiție.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.agerpres.ro