Marii crescători de porci, afectați de pesta porcină africană
Publicat de Corina Muntean, 22 februarie 2021, 17:28
Chiar dacă nu au înregistrat niciun caz de infectare, crescătorii nu pot vinde niciun porc dacă fermele lor intră în cei 10 km din zona de supraveghere a focarului de pestă porcină.
Vasile Duma este crescător de porci din zona Iernut și spune că nu a putut livra din septembrie până în ianuarie niciun porc, din cauză că ferma sa intra în zona de supraveghere:
Vor trebui să ia măsuri de reducere a efectivelor de mistreți, vectorul principal de transmitere a acestui virus. Fondurile de vânătoare nu sunt interesate să-și reducă efectivele, care sunt pentru unii un hobby, pentru alții o afacere. Apoi, legislația spune că la 45 de zile de la data la care se depistează un focar, pe o rază de 10 km sunt afectat și eu, încât am fost nevoit să închid, în condițiile în care nu mai am nicio sursă de finanțare, banca nu dă bani și atunci apare o problemă, pe care noi am ridicat-o domnilor parlamentari. Ce se întâmplă în cazul în care pe om îl despăgubește că are pestă și îi omoară porcii, și pe mine care mă ține câteva luni de zile, mă poate băga în faliment?
Pentru a evita falimentul, crescătorii de porci cer formarea de culoare sanitare de trecere prin care să-și poată livra și vinde produsele.
Astfel, de Crăciun, carnea de porc de import a intrat în țară nestingherită de concurența cărnii românești. Chiar producătorii români au cumpărat această carne, pentru a nu fi nevoiți să-și închidă abatoarele.
În județul Mureș apar aproape săptămânal noi focare de pestă porcină africană, una din cauze fiind mișcarea nesupravegheată a animalelor.Nimeni nu oprește creșterea porcului pentru consum propriu, dar trebuie luate măsuri pentru a stopa samsarii care vând ilegal și favorizează răspândirea virusului, crede senatorul de Mureș Cristian Chirteș:
Trebuie să-i înlăturăm pe acei samsari care cresc 50 – 100 – 150 de porci, nu fiscalizează și vând necontrolat către populație. Nu au nicio vină marii crescători de suine care sunt fiscalizați, care plătesc salarii, impozite, taxe. Am întrebat poliția de ce nu intervine în oprirea acestor samsari, și au spus că poliția intervine doar în cazuri de evaziune fiscaăl și doar dacă acei porci sunt fiscalizați, ei nu pot să oprească o mașină cu 2-3 porci pentru care nu au acte, nu au nicio bază legală, astăzi.
Din punct de vedere legislativ, România este acoperită pe acest domeniu, fiind în concordanță cu legislația europeană, spune parlamentarul. Trebuie însă ca instituțiile statului să lucreze prin protocoale de colaborare între inspectoratele de poliție, direcțiile sanitar- veterinare, Ministerul Mediului și Finanțele.
Toate aceste subiecte au fost dezbătute, vineri, la sediul Prefecturii Mureș, unde s-a discutat despre modalitățile de punere în aplicare a unui proiect de hotărâre de Guvern, prin care să se limiteze la 5 numărul de porci crescuți în gosopdăriile populației.
Valeriu Russu