Marea Gală a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet, un spectacol de excepție, pe scena Operei Brașov
Publicat de radiomures, 14 octombrie 2018, 13:38 / actualizat: 9 ianuarie 2019, 11:55
Marea Gală a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet, un spectacol de excepție, pe scena Operei Brașov, partea I
Marea Gală a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet, un spectacol de excepție, pe scena Operei Brașov, partea a II-a
Producție video Alin Maris
Cea de-a 16-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet, al cărui partener media este Radio Tg. Mureș, a continuat sâmbătă seara, pe scena Operei Brașov, cu Marea Gală a Festivalului. Evenimentul a reunit artişti importanţi ai scenei româneşti şi internaţionale, care au scris și la Brașov, o valoroasă pagină din carieră, printre care, Daniela Vlădescu, Tina Munteanu, Cristina Soreanu, Mihaela Ungureanu-Binder, Călin Brătescu sau Radu Iordăchescu. Alături de aceştia, la Marea Gală au participat solişti ai Operei Braşov. Pe parcurul Marii Gale a Festivalului, specatorii au fost încântați de ceea ce li s-a oferit, adică un spectacol de excepție:
Este o sărbătoare extraordinară, cu soliști minunați și o organizare foarte frumoasă, iar prezentatorul este minunat, mulțumim foarte mult!- A fost o Gală a celor mai bune voci, nu numai ale Brașovului, ci și naționale; am vazut-o pe Daniela Vlădescu într-o formă extraordinară, o româncă din Austria și, sigur, soliștii brașoveni, care sunt extraordinari! – Totul îmi place și îmi place faptul că orchestra este așa cum trebuie să fie; mi-ar plăcea să aibă parte de o sală, pe măsura orchestrei din seara asta!”
Gazdele s-au străduit să le ofere melomanilor cele mai bune momente din lirica universală, după cum ne-a precizat managerul Operei Brașov, Ovidiu Mezei:
De bună seamă, cea de-a 16-a ediție, în ceas aniversar, 65 de ani de activitate a Operei Brașov și anul Centenarului, ne dă ocazia să prezentăm publicului din Brașov și nu numai, o ediție cu multe evenimente, spectacole de operă, operetă și balet; avem deosebita bucurie și onoare să prezentăm publicului o Gală Extraordinară de Operă, în care, pe lângă soliștii Operei Brașov, am invitat artiști și personalități, care, de-a lungul anilor, au fost angajații operei din Brașov.”
În pauza evenimentului, doctor în muzică și prim solist al operei brașovene, Cristina Radu, și-a lansat cartea ,,O viziune modernă asupra formării cântărețului de operă”:
Cartea aceasta transmite, în primul rând, un mesaj de mare pasiune și dragoste pentru arta lirică și pentru vocea umană și, de asemenea, mesajul unui studiu profund, atât documentar, cât și practic, despre cum poți să devii cântăreț; se adresează, de asemenea, publicului, care poate să pătrundă în laboratorul de creație al unui cântăreț de operă, să înteleagă, din perspectivă istorică, dar și practică, acest fenomen al oprei, în contemporaneitate.”
Cu prilejul evenimentului, managerul Radio Tg. Mureș, Lavinia Nicoleta Ghișa, a înmânat o diplomă de excelență, împreună cu o plachetă aniversară ,,Radio Tg. Mureș, 60 de ani”, managerului operei brașovene, Ovidiu Mezei, pentru activitatea deosebită și pentru contribuția deosebită a operei brașovene la viața culturală de la poalele Tâmpei:
Suntem în an Centenar și, totodată, în anul în care sărbătorim 65 de ani ai Operei Brașov și 60 de ani ai Studioului Teritorial al Radio Tg. Mureș, cu acoperire în județele Brașov, Mureș, Harghita și Covasna și imediat se împlinesc, la 1 noiembrie, 90 de ani de Radio România. Sunt zeci de ani de colaborare extraordinară, de activitate extraordinară, pentru care Radio Tg. Mureș felicită întreaga echipă a Operei Brașov, dar și publicul atât de minunat, prin care trăiește această instituție; am realizat atâtea emisiuni și reportaje valoroase cu artiștii operei brașovene, pentru care le suntem recunoscători, pentru că aceastea au contribuit la dezvoltarea fonotecii de aur a Radiodifuziunii Române; le urăm La mulți ani și succese depline tuturor artiștilor Operei Brașov!”
Festivalul de Operă, Operetă şi Balet al Operei Brașov continuă până în primul week-end al lunii noiembrie.
Dorin Dușa