Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer
Foto: Sursa foto: Traffic Objects.com

Publicat de Corina Muntean, 18 februarie 2018, 11:00

Consumul zilnic de mâncare preparată de fabrică, inclusiv fulgi de porumb, pizza şi batoane de ciocolată sporeşte riscul îmbolnăvirii de cancer cu 25%, după cum sugerează un prim studiu de acest fel, realizat în Franţa.

Aditivii din mâncarea preparată, din gustările preambalate şi prăjiturile cumpărate de la magazin, combinate, pot declanşa boala, avertizează cercetătorii. În plus, cercetătorii se tem că hrana procesată ar putea depăşi în nocivitate efectele zahărului şi grăsimilor pe care le conţine.

Apetitul crescut al Occidentului pentru mesele gata preparate ar putea alimenta creşterea numărului de îmbolnăviri de cancer, pe viitor – aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii francezi care au studiat dieta unui număr de 105.000 de persoane, din care 2.228 au dezvoltat tumori maligne în perioada de opt ani acoperită de studiu. Cei 25% din subiecţi care au consumat cele mai multe alimente „ultraprocesate” au avut un risc cu 23% mai mare de a se îmbolnăvi de o formă de cancer, decât cei 25% din subiecţi care au consumat cele mai puţine preparate de acest gen, scriu specialiştii în The British Medical Journal.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, jumătate din alimentele cumpărate de britanici sunt preparate în fabrică.

Cercetarea franceză nu poate dovedi că procesarea alimentelor duce direct la creşterea riscului de cancer şi unii experţi au spus că este mai probabil ca efectul să fie produs de lipsa de vitamine din acele produse alimentare care tind a fi vândute preambalate sau de stilul de viaţă nesănătos al celor care au tendinţa de a le mânca. În orice caz, studiul evidenţiază importanţa unei diete bogate în fructe şi legume şi cât mai puţine cereale crocante şi pizza.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat carnea procesată de felul kaizerului sau şuncii drept cancerigene. Dar şi legumele sărate la conservă sunt considerate alimente „procesate”, iar legumele de sezon preparate de fabrică, marinate în sosuri cu arome adăugate sunt considerate „ultraprocesate”.

Mathilde Touvier, de la Centrul de cercetare statistică şi epidemiologică Sorbonne Paris Cité, este de părere că nu conţinutul ridicat de zahăr şi sare din alimentele procesate este de vină pentru îmbolnăviri, ci aditivii, compuşii care se formează în timpul procesării, sau substanţele chimice din ambalaje. Franţa recomandă oficial oamenilor să evite alimentele procesate.

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 14:00

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator

Clădirea în care funcționează spitalul nu este în clasa de risc seismic 1, cu ”bulină roșie”, ci clasa 2, ceea ce înseamnă că se poate...

Fără consolidare, Spitalul Judeţean Brașov riscă să rămână fără bloc operator
Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 12:30

Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere

Deși această afecțiune este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform...

Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere
Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 12:00

Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson

Este a doua cel mai des întâlnită afecțiune neurodegenerativă, după boala Alzheimer. În medie, în România, numărul persoanelor nou...

Mii de români diagnosticați anual cu boala Parkinson
Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 11:18

Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024

Peste 200 cazuri de infarct miocradic acut şi angină pectorală instabilă au fost înregistrate, în anul 2024, la Spitalul Judeţean de Urgenţă...

Creştere a numărului cazurilor de infarct miocardic acut şi angina pectorală instabilă, la SJU Miercurea-Ciuc, în 2024
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 15:00

Turn laparoscopic de ultimă generaţie în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sf. Gheorghe

Aparatura a ajuns la această unitate medicală cu două săptămâni în urmă, fiind achiziționată cu bani primiți de la Primăria Sf. Gheorghe,...

Turn laparoscopic de ultimă generaţie în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sf. Gheorghe
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 14:32

Microsoft va sprijini Spitalul ”George Emil Palade”, primul spital Smart din România

Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” din Târgu Mureș va deveni unitate-pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de...

Microsoft va sprijini Spitalul ”George Emil Palade”, primul spital Smart din România
Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 15:38

Aproape 500 de pacienți cu AVC au fost tratați anul trecut, la Miercurea Ciuc

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, celebrată pe 7 aprilie, conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a prezentat unitatea...

Aproape 500 de pacienți cu AVC au fost tratați anul trecut, la Miercurea Ciuc
Sănătate luni, 7 aprilie 2025, 14:33

Unitate destinată pacienților cu AVC, funcțională la Miercurea Ciuc

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a prezentat unitatea de accidente vasculare...

Unitate destinată pacienților cu AVC, funcțională la Miercurea Ciuc