Mâncarea de post din comerț poate aduce 50 de E-uri la o masă

Publicat de Rotar Mirela, 20 decembrie 2022, 12:38
Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar românii care ţin post şi aleg produsele vegetariene cu gust de carne de pe rafturile magazinului riscă să consume mai multe chimicale decât dintr-un produs gătit acasă sau chiar un produs bazat pe carne.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea a dat exemplul unei gustări de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, care poate conține până la 50 de E-uri:
Trebuie să fim foarte atenți la produsele de post. Ca să ajungă un pateu de post sau un crenvurști de post să fie de post, el trebuie să fie mixat cu tot felul de substanțe, care să îl aducă la gustul care ar fi trebuit să îl aibă un produs cu carne. Înseamnă că ajung să conțină foarte mulți aditivi, coloranți, conservanți, zahăr și sare. Iar atunci când discutăm despre un pateu de post, anumite produse de post, gustări, sendviș sau chiar o masă de post, ar trebui să ne punem niște întrebări.
Cei interesați de calitatea produselor cumpărate își pot instala pe telefon aplicația InfoCons care le oferă toate informațiile despre produsul respectiv, inclusiv conținutul de chimicale și valoarea nutrițională.
Sorin Mierlea:
Ori facem o verificare a produsului respectiv, dacă este într-un sistem de alertă, notificat ca și risc major de sănătate, și atunci descărcăm aplicația gratuită Infocons unde, la butonul de alerte avem în timp real toate alertele de produse, inclusiv poza produsului, dacă nu avem această posibilitate, măcar să îl cumpărăm dintr-un spațiu amenajat și autorizat, să păstrăm documentul fiscal cu care am cumpărat acel produs pentru a avea justificare când, de unde și ce am cumpărat, pentru a face o reclamație eficientă în cazul în care produsul este neconform sau ne cauzează anumite deficiențe, iar pe cealaltă parte să fim atenți ca eticheta să fie neapărat în limba română, să avem toate informațiile despre produsul respectiv.
În perioada 12 – 16 decembrie s-au înregistrat peste 35 de alerte InfoCons conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene pentru produse neconforme și periculoase pentru sănătate.
Raluca Creț