Mâncare 3D

Publicat de Corina Muntean, 11 martie 2019, 08:30
Tehnologia ne ajută să fabricăm mâncare mai apetisantă. Chiar dacă nu sună foarte îmbietor, Suedia se pregătește deja să ofere hrană produsă la imprimantă 3D, persoanelor din căminele de vârstnici.
Municipalităţile din Suedia îşi propun să înceapă să ofere mâncare preparată la imprimanta 3D în casele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Împreună cu partenerii de proiect, autoritățile speră să facă din broccoli şi pui, servite actualmente sub forma unor felii rotunde sau pătrate, unse cu ou şi sos, bucheţele şi alte construcţii mai apetisante. În acelaşi timp, noile preparate la imprimanta 3D vor avea o consistenţă mai moale, potrivită pentru persoanele care au dificultăţi de înghiţire sau disfagie. Cam 8% din adulţii din Suedia se confruntă cu dificultăţi de mestecare sau înghiţire a mâncării. Proiectul se află actualmente în etapa de studiu prealabil, primele teste cu astfel de preparate urmând a avea loc în căminele din Halmstad şi Helsingborg, înainte de sfârşitul anului în curs. Evelina Höglund, cercetătoarea care coordonează proiectul de introducere a hranei 3 D, din cadrul Oficiului de stat pentru inovații Rise, a declarat că zilnic se poartă o bătălie la casele de vârstnici pentru a determina rezidenții cu disfagie sau dificultăți de înghițire să mănânce suficient, pentru a nu deveni subnutriți. Ori, prin această tehnologie se încearcă să se facă hrana cât mai atractiv și să se alunge problemele de respingere întâmpinate din partea rezidenților.
Prima provocare, explică Höglund, a fost adaptarea imprimantelor concepute pentru industria tehnologiei medicale, pentru a fi capabile să imprime igienic și în cantități suficiente. Un fost șef la un hotel de lux a recunoscut că puiul tipărit 3D nu sună foarte delicios, dar a precizat că este mai bine decât ceea ce primesc în ziua de azi.
Dar, oare dacă ar primi din când în când niște delicatese nu le-ar fi mai ușor persoanelor de la cămine să accepte mâncarea?
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.telegraph.co.uk