Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul
Publicat de Corina Muntean, 30 decembrie 2022, 08:14
Analiştii CFA România estimează o încetinire la 1,3% a avansului economiei anul viitor, în timp ce este aşteptat ca datoria publică să crească la 56% din PIB. Valoarea medie a anticipaţiilor în ce priveşte deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 este de 6,2%. ‘Anticipaţiile inflaţioniste au reintrat pe trend crescător, acestea arătând o inflaţie exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflaţiei îşi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiţii şi anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2023 s-au redus, ‘, a anunțat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte. Această situaţie s-a datorat, pe de o parte, majorării cu 2,2 puncte a componentei de condiţii curente, iar, pe de altă parte, scăderii cu 0,5 puncte a componentei de anticipaţii. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut și ea faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 90% dintre membrii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.
Pe de altă parte, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi scăderea activităţii economice în construcţii. Numărul de salariaţi este văzut în relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).
Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere cu o pătrime a volumului producţiei (sold conjunctural -24%) şi un declin moderat al numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creşterea acestora (sold conjunctural +36 %).
În sectorul comerţ cu amănuntul și în privința cererii de servicii, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice, o prognoză similară fiind avansată şi pentru numărul de salariaţi. De asemenea, conform opiniei managerilor români, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor crește cu 24%.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.