Majoritatea tinerilor din România au așteptări salariale de debut de circa 1.000 de euro pe lună

Publicat de Rotar Mirela, 22 februarie 2023, 12:55 / actualizat: 25 februarie 2023, 12:09
Salariul, oportunitățile de creștere profesională și posibilitatea de a lucra remote (telemuncă) sunt cele mai importante criterii la angajare ale Generației Z, au determinat în cadrul unui studiu recent specialiștii unei platforme de recrutare a forței de muncă din România.
70% dintre tinerii între 18 și 25 de ani participanți la studiu cred că salariul corect pentru nivelul lor de experiență este între 3.000 și 7.000 de lei.De asemenea, peste 10% dintre respondenți cred că ar merita chiar două mii de euro pe lună. Un procent foarte mic dintre ei s-ar mulțumi cu salarii între 2.000 șu 3.000 de lei.
Așteptările tinerilor nu sunt ieșite din comun, spun specialiștii în domeniul recrutării, deoarece mulți dintre ei acumulează rapid experiență, mai ales în domeniul IT și sunt dinamici pe piața muncii.
Coordonatorul studiului, director de comunicare la eJobs, Anca Călugăru:
Tinerii din Generația Z, respectiv cei care au până în 25 de ani, sunt în acest moment una dintre cele mai active categorii pe piața muncii în ceea ce privește aplicările dar, totodată, sunt extrem de căutați și doriți de către angajatori. Aceasta este o schimbare pe care am regăsit-o în ultimii doi ani. Sunt, de asemenea, mult mai bine ancorați în realitate atunci când vine vorba despre salariile pe care le cer dar tinerii din această generație nu au neapărat experiență zero. Ei sunt mult mai atenți decât orice altă categorie de vârstă la oportunitățile de dezvoltare profesională pe care le oferă un job. Apoi, caută flexibilitate din partea managerului și caută foarte mult să poată lucra remote sau hibrid.
Anul trecut, prin AJOFM Mureș și-au găsit un loc de muncă peste 350 de absolvenți de liceu sau facultate, majoritatea cu ajutorul unor subvenționări acordate de stat firmelor angajatoare.
La această dată, sunt în evidență aproape 2.000 de tineri care nu au un loc de muncă, dar nici nu doresc să urmeze cursuri de specializare, a declarat pentru Radio Tg.Mureș șeful AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
La ora actuală, din totalul celor 6.713 persoane (șomeri), avem în evidență 2.084 de tineri sub vârsta de 30 de ani dintre care tineri NEETs 1.865. Tinerii NEETs sunt cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la cursurile de formare profesională.
Radu Bălănean, președinte al Patronatului IMM-urilor din Regiunea Centru și sociolog mureșean, recunoaște că această generație de tineri este altfel, însă la fel sunt și așteptările și tendințele tehnologice ale vremii. Dacă nu obțin în România ceea ce caută, tinerii se orientează spre Occident, mai spune Bălănean:
Aceasta este o generație altfel și la fel ca în oricare generație există diferite pături și vârfuri care ei, cu siguranță funcționează altfel. Eu nu sunt neîncrezător că n-ar putea să facă față unor provocări pentru că ei s-au dezvoltat altfel. Totul este să fie înțeleși și ei să-și găsească acel loc de muncă în care să performeze pentru că altfel nu ai cum să obții astfel de venituri. Așteptările sunt în concordanță cu nevoile personale și asta este o chestiune generală care nu ține de Generația Z. Din păcate, o bună parte dintre vârfurile noastre, și aici mă refer la vârfuri din diferite domenii de activitate, pleacă în străinătate și asta este realitatea tristă…
Sondajul a fost realizat în luna ianuarie, pe un eșantion de 1.900 de respondenți, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, dintre care 60% sunt angajați, 30% sunt studenți sau nu au ocupație iar 5% sunt deja manageri.
Cristina Bulbescu