Majoritatea școlilor mureșene au optat pentru testarea elevilor acasă, de către părinți
Publicat de MIRELA ROTAR, 6 decembrie 2021, 16:43 / actualizat: 12 decembrie 2021, 13:15
Astăzi a fost prima zi în care elevii au fost testați cu teste rapide pe bază de salivă.
Decizia modului de administrare al acestora s-a luat de fiecare școală în parte, iar cele mai multe școli din județul Mureș au ales ca administrarea acestora să se facă acasă.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Mureș, Iles Ildiko”
Aceste testări se fac în funcție de cum a hotărât fiecare unitate școlară, în consiliul de administrație al unității școlare s-a decis modul în care se face testarea. În unele unități școlare se testează de către părinți, în altele la școală, sau avem cazuri mixte, dar în majoritatea cazurilor se face acasă, de către părinți. Unde nu sunt condiții corespunzătoare, iar părinții nu și-au asumat aceasta, acolo se face la școală.
Părinții sunt revoltați de noul sistem, iar cei care aleg să respecte regulile sunt nemulțumiți de faptul că această testare nu este obligatorie, iar unii copii rămân netestați.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache:
Din păcate, aceste teste nu îndeplinesc scopul pentru care ne-am luptat. Atâta timp cât nu există obligativitate și atâta timp cât avem părinți care susțin numai aberații și nu vor să facă această testare, nu știu ce rost are să facă doar un sfert sau jumătate din clasă. Adică unii sunt responsabili, unii sunt iresponsabili. Care mai e rostul? Atunci nu mai are rost să se cumpere, să cheltuim banii aceștia așa, să ne batem joc de bugetul statului. Soluția era ca Ministerul Educației, respectiv Ministerul Sănătății, prin Parlamentul României, să creeze posibilitatea testării în masă. Aici nu vorbim de vaccin, dacă la nivelul vaccinului putem pune niște semne de întrebare, legându-ne de Constituția României, de drepturile și libertățile individuale, aici vorbim de o testare non-invazivă și vorbim de interesul național, la modul în care reușim să stopăm această pandemie.
Consiliul Național al Elevilor atrage atenția și asupra riscurilor care apar dacă aceste teste vor fi administrate de părinți, de la o aplicare incorectă, până la comunicarea unor rezultate false.
Secretarul executiv al CNE, Robert Avram:
În interiorul unității de învățământ, putem vorbi de un mediu controlat. Testarea de către părinți are mult mai multe dezavantaje. Pe lângă faptul că părinții, de multe ori, nu sunt informați cu privire la modul în care aceste testări trebuie administrate, putem vorbi și de teste care sunt făcute mai mult sau mai puțin bine, sau teste care chiar nu se fac deloc, iar părinții vor comunica rezultatul negativ al unui test, deși nu au administrat testul copilului. În școală, în unitățile de învățământ, într-un fel sau altul, mediul este controlat.
În județul Mureș au ajuns aproximativ 200.000 de teste, care au fost distribuite școlilor.
Testarea se realizează în prima și a patra zi lucrătoare a săptămânii, înainte de începerea orelor de curs, iar dacă testul rapid va avea rezultat pozitiv, acesta va trebui confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.
Raluca Creț