Majoritatea clădirilor administrațiilor locale sunt neasigurate

Publicat de Rotar Mirela, 13 ianuarie 2023, 10:49 / actualizat: 13 ianuarie 2023, 11:51
Potrivit unui studiu Infocons, 64% dintre locuințele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primării nu au desfășurat acțiuni de încurajare a cetățenilor la încheierea poliței obligatorii.
Șeful InfoCons, Sorin Mierlea, pune acest aspect pe seama indolenței primarilor:
Avem acea indolență, dacă primarul probabil, în calitatea lui de cetățean al localității, nu și-a făcut nici el o asigurare, cum să facă o asigurare pentru un imobil al primăriei? E o problemă de educație și sper ca autoritățile competente să-i și sancționeze pe cei care nu își fac o astfel de asigurare, fiindcă este o problemă de participativitate socială a fiecăruia dintre noi, să nu mai ajungem ca în situații de calamități – inundații, cutremure, incendii în care oamenii rămân pe străzi – și după aceea încercăm cu ajutoare, cu ONG-uri, cu fonduri de la Guvern, de la primărie, să ajutăm niște oameni care au intrat într-o astfel de problemă.
Cele mai importante clădiri din municipiu, proprietate a Primăriei Tg. Mureș, sunt asigurate împotriva dezastrelor, a declarat purtătorul de cuvânt, Cristina Pruteanu:
Municipiul Târgu Mureș, prin Serviciul Locativ SA, are plătite polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale pentru toate imobilele aflate în proprietate cu destinație de locuințe, în conformitate cu obligațiile legale. Aici intră imobilele tip ANL, locuințele sociale și locuințe de serviciu. De asemenea, și alte clădiri aflate în proprietatea municipiului au încheiate polițe de asigurare, și dau aici ca exemplu Cetatea Medievală care a fost refăcută în totalitate cu fonduri europene sau cinematograful Arta.
Acest tip de asigurări sunt administrate de PAID sau de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Însă obligativitatea lor se referă doar la persoane fizice, nu și la cele juridice, a explicat pentru Radio Tg. Mures reprezentantul pe Mureș al unei companii de asigurări, Alexandru Negrea:
Dacă vorbim de așa-numita poliță de asigurare împotriva dezastrelor, PAID-ul este cel care administrează aceste asigurări. Noi, companiile de asigurare, încheiem polițe pentru ei, obligativitatea clară este la persoane fizice, care nu pot încheia o poliță facultativă dacă nu încheie și PAID. La persoane juridice nu există această obligativitate, însă această poliță e obligatorie pentru spații de locuit – clădirea primăriei nu este spațiu de locuit.
Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor care acoperă trei riscuri de bază specifice României, de cutremur, inundații și alunecări de teren.
Valeriu Russu