Mâine se redeschide Canionul „Şapte Scări“ de la Brașov
Publicat de radiomures, 1 noiembrie 2013, 15:49
Canionul „Şapte Scări” şi Canionul „Tamina” reprezintă principalele obiective turistice pe care le oferă masivul Piatra Mare, locuri unice în România.
Canionul „Şapte Scări” este situat în partea de NV a masivului Piatra Mare, la o altitudine de cca. 995 m, la o distanță de 2,8 km de Dâmbul Morii, pe pârâul Șapte Scări, un afluent de pe partea stângă a Văii Șipoaiei. Canionul este un defileu săpat în calcare jurasice, lungimea sa fiind de peste 230 m, cu o diferență de nivel de 55-60 m. Defileul este format din 10 trepte cu înălțimi între 2,5 și 15 m, transformate în cascade datorită volumului de apă al pârâului Șapte Scări care curge prin defileu. Cea mai înaltă cascadă are 35 de metri, unde apa se prăvăleşte zgomotos în gol, între pereţii abrupţi cu înălţimi de peste 50 de metri. Aici, pereţii văii sunt aproape verticali și foarte apropiaţi, slefuiţi de permanenta cădere a apei.
Traseul se parcurge cu ajutorul a 9 scări și al unor pasarele metalice, nefiind nevoie de echipament specializat decât pentru copii și persoane cu condiție fizică modestă, dar obligatoriu cu ghete sau bocanci. Până nu demult, canionul unic în România a fost închis turiștilor din cauza stării de degradare în care se aflau scările și pasarelele, fiind un real pericol pentru turiști.
Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele a investit aproximativ 300.000 de lei în reabilitarea totală a Canionului „Şapte Scări”. Lucrările au constat în îndepărtarea buştenilor, trunchiurilor de copaci şi a bolovanilor periculoşi. Totodată, a fost reconstruită cabana de la baza canionului fiind refăcut şi drumul de acces. Însă, cea mai importantă reabilitarea realizată, a fost schimbarea în totalitate a scărilor și pasarelelor, primordială fiind deplina siguranță a turiștilor.
Denumirea „Şapte Scări” vine din anii 1920-1930 când accesul se făcea pe șapte scări din lemn.
Accesul principal spre Canionul „Şapte Scări” se face dinspre Brașov, prin Dâmbul Morii, de pe DN1, pe traseul marcat cu bandă galbenă, în aproximativ o oră de mers. După parcurgerea canionului, turiştii care au condiţie fizică bună pot urca pe vârful Piatra Mare. Drumul durează între două şi trei ore.
Vali Blajovan