Mâine vin primele vaccinuri antigripale în Mureş
Publicat de Rotar Mirela, 20 septembrie 2022, 14:05
Aproape fiecare medic de familie consultă zeci de copii bolnavi în fiecare zi, majoritatea cu viroze, dar sunt și cazuri de COVID.
Simptomele virozelor și ale Omicron sunt asemănătoare, prin urmare doar un test poate determina ce fel de virus determină infecția.
Cazurile au crescut progresiv de la începerea școlii, precizează președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureș, dr. Luminița Boitor:
Avem foarte mulți pacienți. Majoritatea sunt cazuri de viroze dar am și cazuri de Covid. Simptomele pot să fie asemănătoare așa că trebuie test. Ideal ar fi testul de Covid, gripă… dar test de gripă nu a făcut încă nimeni. Pentru testul de gripă e un pic devreme dar intercurența a început cu școala, grădinița.. Covid și viroze sunt foarte, foarte multe… Avem peste 40 de pacienți pe zi. Ieri, de exemplu, am avut 33 de copii, de la grădiniță până la clasa a III-a , a IV-a dar sunt foarte, foarte mulți.
Mâine va ajunge în județul Mureș prima tranșă de vaccinuri antigripale, adică 16.000 de doze, mai mult de jumătate din cantitatea cerută de către Direcția de Sănătate Publică Mureș pentru întregul sezon.
De săptămâna viitoare, medicii de familie vor putea începe campania de vaccinare antigripală, precizează șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
La nivelul Direcției de Sănătate Publică Mureș în cursul zilei de mâine o să primim o primă tranșă de 15.935 de doze care se vor repartiza medicilor de familie, personalului din unitățile sanitare, din ambulanțe și la instituțiile de ocrotire a copiilor și vârstnicilor. 27.000 de doze am cerut anul acesta de vaccin antigripal pentru întreg sezonul. Ce e îmbucurător e că au venit la momentul oportun și în cursul săptămânii viitoare le vom distribui astfel încât să înceapă cât mai repede și vaccinarea antigripală.
Medicii de familie recomandă pacienților să rămână 5-7 zile în izolare la domiciliu, fie că este vorba de infecție cu Covid, fie că este viroză respiratorie, pentru a limita răspândirea virusului în colectivități.
Cristina Bulbescu