Mâine se testează, din nou, sistemele de alarmare a populației

Publicat de APETRI MARGARETA, 27 februarie 2024, 14:05
Un exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene de avertizare, se va desfăşura miercuri, în cadrul acţiunilor pregătite de structurile de specialitate ale IGSU ca parte a programului din „Săptămâna Protecţiei Civile”.
„Miercurea sirenelor” informează populaţia despre acest mod de avertizare și permite autorităților să testeze sirenele periodic şi să se asigure că cei care le operează cunosc procedurile.
În județul Mureș, sirenele vor suna între orele 10 și 11, a precizat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al ISU „Horea” Mureș, locotenent Alexandra Călușeri.
Pe timpul simulărilor vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență.
Sirenele transmit semnale audio diferit, în funcție de tipul evenimentului, explică sergent major Georgiana Oltean, din cadrul ISU Mureș.
Semnalul de alarmă aeriană se compune din 15 sunete, a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde fiecare. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele. Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete, a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 5 sunete a câte 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele. Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu de aceeași intensitate, cu durată de 2 minute, iar pentru sirenele cu aer comprimat, durata este de 1 minut.
Populația nu recunoaște semnalele, spun pompierii. De aceea, se pune tot mai mare accent pe mesajele RO-Alert, spune Șeful ISU Mureș, General Călin Handrea.
Deși s-a făcut destulă publicitate, nu se cunosc semnalele. Înștiințarea-alarmare, ca și semnale, nu e foarte simplă. Poate că cea mai bună modalitate de înștiințare-alarmare ar fi sistemele de înștiințare-alarmare inteligente care transmit mesaje vocale. În județul Mureș, mai ales în preajma Azomureșului și sistemul existent acolo au această posibilitate. Noi transmitem și mesaj RO-Alert, dacă se impune.
„Săptămâna protecției civile” se derulează în toată țara, în perioada 26februarie – 4 martie.
În această perioadă se organizează activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, unde cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Autor: Raluca Creț