Mâine încep ”vizitele” organelor de control pe Legea Laptelui în hypermarketurile mureșene

Publicat de Rotar Mirela, 14 februarie 2023, 12:35 / actualizat: 20 februarie 2023, 15:02
Echipe mixte formate din medici sanitar-veterinari și comisari ai Protecției Consumatorilor Mureș încep de mâine acțiunea privind informarea și consilierea operatorilor economici cu privire la responsabilitățile ce le revin odată cu publicarea Normelor de aplicare a Legii laptelui și a produselor lactate.
Agenților economici li se va aduce la cunoștință faptul că produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale sau proteine, altele decât cele lactate, pot fi comercializate doar separat față de cele care sunt 100% din lapte.
Pe lângă etichetarea și prezentarea separată a produselor, inspectorii vor fi atenți și la alte aspecte care să nu îi inducă în eroare pe consumatori.
O ședință privind organizarea acestei acțiuni în județul Mureș s-a încheiat cu scurt timp la sediul DSVSA Târgu Mureș, precizează pentru Radio Tg Mureş directorul adjunct al instituției, dr. Lucian Goga:
Am avut în cursul zilei de astăzi o întâlnire cu OPC-ul și am stabilit un mod de lucru. O să facem împreună vizite, ca să nu le zicem controale. Începem cu marile lanțuri de hyoermarketuri, supermarketuri, magazine alimentare, restaurante, pentru a consilia, într-o primă fază, agentul economic asupra acestei legi și a modului în care laptele, produsele lactate și celelalte produse care conți, pe lângă lapte, și grăsimi sau proteine vegetale, trebuie expuse la vânzare. Acolo unde găsim deficiențe, într-o primă fază o să atenționăm după care urmează recontroale și dacă în urma recontroalelor constatăm deficiențe, atunci vom și aplica sancțiuni conform Legii 307/2022.
Pe lângă toate hypermarketurile și magazinele care comercializează produse din lapte, în vizorul inspectorilor sanitari și de protecția consumatorilor intră și toate restaurantele din județ. Consumatorii trebuie să fie atenți la ceea ce cumpără, dar și la ce comandă în restaurante, mai spune directorul adjunct al Direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor Mureș, dr Lucian Goga:
Consumatorul trebuie să fie atent la etichetă iar agentul economic este obligat să le raioneze, să zic așa, exact conform legii. Inclusiv restaurantele trebuie să aibă scris în meniu exact ceea ce preparate sunt… Adică, vă dau un exemplu, dacă este frișcă, trebuie să fie produs din lapte și nu frișcă din soia. Deci, nu are voie să poarte denumirea de frișcă dacă este din soia.
La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari în colaborare cu inspectorii ANPC dar și ANAF vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.
Cristina Bulbescu