Maimuță rhesus clonată pentru a accelera cercetarea medicală

Publicat de Rotar Mirela, 18 ianuarie 2024, 19:30 / actualizat: 21 ianuarie 2024, 11:43
Cercetătorii chinezi au clonat pentru prima dată o maimuță rhesus, o specie utilizată pe scară largă în cercetarea medicală datorită asemenării fiziologiei sale cu cea a oamenilor, scrie BBC.
Oamenii de știință sunt de părere că maimuța rhesus clonată ar putea accelera testarea medicamentelor, deoarece animalele identice genetic dau rezultate asemănătoare, oferind o mai mare siguranță în cadrul studiilor.
Încercările anterioare de a clona o maimuță rhesus fie nu au dus la nașteri, fie puii născuți au murit câteva ore mai târziu.
În cazul mamiferelor, reproducerea sexuală duce la descendenți formați dintr-o combinație de gene de la tatăl și mama lor. În clonare, tehnicile sunt folosite pentru a crea o copie genetic identică a unui singur animal.
Într-un articol publicat în revista “Nature Communications“, cercetătorii declară că animalul clonat a rămas sănătos timp de peste doi ani, ceea ce a demonstrat succesul procesului de clonare.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Societății Regale pentru Prevenirea cruzimii față de animale (RSPCA) din Marea Britanie a declarat că organizația consideră că suferința cauzată animalului depășește orice beneficiu imediat pentru pacienții umani.
Dana Boieriu