Mai puține ore la școală, spre nemulțumirea dascălilor
Publicat de Corina Muntean, 23 octombrie 2019, 15:39
Plenul Senatului a adoptat un proiect legislativ care vizează reglementarea numărului de ore la clasă, în funcție de vârstă, și introducerea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic pentru probleme legate de violența psihologică.
Prin urmare, numărul de ore va fi de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore la gimnaziu și 30 de ore la liceu.
Unele clase ar putea avea cu 5-7 ore mai puțin săptămânal, lucru care va afecta mii de dascăli de gimnaziu și liceu, care vor rămâne fără norme didactice și care riscă astfel să-și piardă locurile de muncă, avertizează sindicatele.
Pe de altă parte, nu numai programa școlară este încărcată, ci și activitățile extrașcolare ale elevilor, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
Acum, depinde cum privim. Dacă privim din punctul de vedere al cadrelor didactice, într-adevăr vor avea de suferit dar trebuie să vedem de unde pornesc aceste ore suplimentare și de ce suferă copiii. Să nu uităm că multor copii, părinții le adaugă opționale multe, preocupări extrașcolare aglomerate și să nu uităm de folosirea telefonului. Și atunci, copilul într-adevăr este foarte ocupat. Noi în primul rând ne gândim la dascăli care vor pierde… vor fi obiecte care-și vor pierde dascălii. Vom avea mulți șomeri.
Sindicaliștii mureșeni nu au făcut încă o evaluare exactă privind impactul acestei legi și cred că situația exactă se va cunoaște doar după ce vor avea loc discuții inclusiv cu părinții.
Măsura adoptată marți de Senat completează modernizarea programei școlare atât prin conținutul curricular, cât și cu privire la timpul alocat învățării, dar are în vedere și timpul personal al elevului .
Cristina Bulbescu