Mai poți face bani din meseria de pantofar?

Publicat de Corina Muntean, 15 septembrie 2020, 11:04 / actualizat: 22 septembrie 2020, 17:07
Greu de crezut: prea puțini oameni încearcă în zilele noastre să-și mai ducă încălțămintea la reparat. Nici nu mai sunt ateliere, iar meseriașii au dispărut de pe piață. Nu se mai caută, spune generația tânără, obișnuită să schimbe adidașii la fiecare început de sezon. Suntem o societate de consum, iar produsele astfel fabricate rezistă doar până la următorul anotimp.
Mona Pintea şi Mihaela Popescu sunt singurele cizmăriţe din Deva. Ele împart de peste 30 de ani acelaşi atelier şi repară cu plăcere încălţăminte, genţi şi alte obiecte de marochinărie aduse de clienţii, tot mai puţini la număr. Gândul le zboară la vremurile de demult când încălţămintea se făcea şi la comandă şi mai existau tineri dispuşi să înveţe ucenicia în această meserie. Ceea ce este interesant, e faptul că toată munca de acolo este făcută de cele două doamne drăguţe. Mona Pintea şi Mihaela Popescu se cunosc din şcoală, iar de atunci să tot fie vreo 35 de ani. Şi-au ales aceeaşi meserie, au făcut ucenicie împreună şi, de atunci, împart acelaşi atelier. Lucrează foarte bine, oamenii le cunosc şi le recomandă oricui întreabă de un meseriaş bun în ale cizmăritului. Sunt printre puţinele din branşă care mai cunosc arta croitului şi cusutului de pantofi şi sunt încă dispuse să mai facă şi încălţăminte la comandă, dacă ar fi cerere.
Deși, recunosc că nu este chiar uşor să trăieşti din ceea ce se câştigă în urma serviciilor de reparaţii la încălţăminte sau la alte obiecte de marochinărie. Clienţii sunt de toate vârstele, însă numărul acestora a scăzut anul acesta. Motivele sunt diverse, dar în general lipsa banilor şi pandemia de coronavirus ar fi cele care au redus mult numărul celor care trec pragul cizmăriei. În prezent, pantofii ieftini, de un sezon, au o viaţă scurtă şi, de cele mai multe ori, rămân fără toc sau se dezlipesc. ‘Este foarte adevărat. Mulţi oameni vin şi ne spun că au încălţat pantofii doar o singură dată, după care s-au dezlipit sau le-a căzut flecul. Pentru noi, e bine, că… avem de lucru. Mai rău e pentru dânşii, că trebuie să mai scoată bani din buzunar’, spune Mihaela.
Ce se va întâmpla, în viitor, cu această meserie? Răspunsul este dezarmant: cel puţin, pentru moment, şansele ca tinerii să se îndrepte spre cizmărit sunt aproape nule.’Nimeni nu a venit să întrebe de această meserie. Noi mai întrebăm copiii care vin în atelier, împreună cu părinţii: ‘nu vii la noi să te faci cizmar?’ Răspunsul este: Nu! Nici cei mici nu vor să vină, ce să mai vorbim de cei mai mari! Probabil că se tem de salariul mai mic, de faptul că e o meserie în care te mai şi murdăreşti pe mâini. Fetele şi băieţii nu mai vor să stea cu mâinile în papucii altora’, explică cizmăriţa. Şi totuşi, o şansă, ar fi. Ea este legată de modă.
Aşa cum se poartă blugii rupţi, s-ar putea ca, la un moment dat, trendul să se îndrepte şi spre o variantă a pantofilor pe care, în loc de modele, să fie aplicate diferite petice. ‘Blugii rupţi sunt la modă. Cine ştie, poate apare moda şi cu pantofii rupţi!’, concluzionează, zâmbind, cele două cizmăriţe din Deva.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.