Mai multe lemne de foc de la Romsilva către locuitorii din Mureș și Harghita
Publicat de MIRELA ROTAR, 22 noiembrie 2018, 13:43
Odată cu începerea sezonului rece, aprovizionarea cu lemn de foc devine esențială pentru populația care se încălzește cu acest tip de combustibil.
Se taie doar lemn de foioase, care are putere calorică mult mai mare decât lemnul de rășinoase, explică pădurarii.
În județul Mureș, Direcția Silvică a tăiat aproape de două ori mai mult lemn de foc față de perioada similară a anului trecut, a declarat directorul comercial Florin Petra:
Noi am prognozat să tăiem circa 30.000 de metri cubi de foioase. Până la această dat am livrat 27.000 metri cubi, față de anul trecut când, la aceeași perioadă am livrat 15.000 de metri cubi. Creșterea se explică prin faptul că au apărut niște modificări legislative în Codul Silvic prin care lucrările de îngrijire și de căderi accidentale să le executăm noi cu forțe proprii sau cu prestatori de servicii. Prețurile pentru populație sunt în medie de 180 de lei pe metru cub, ceea ce înseamnă, la metru ster, 130 de lei, pentru că oamenii cam așa îl cumpără. E o creștere de vreo 6 la sută.
Directorul Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică a confirmat că 2018 este un an cu ofertă mult mai bogată în lemn de foc pentru populație, la un preț de 130 de lei pe metrul cub:
Direcția Silvică anul acesta a vândut la populație, în jur de 1500 de metri cubi, cu 80 la sută mai mult față de anul 2017. Nu e o cifră care să acopere necesarul de lemn pentru populația unui județ, dar Romsilva are o suprafață foarte mică de pădure de stat în Harghita, față de alte alte județe, sub 10 la sută. Marea majoritate a populației se aprovizionează cu lemn de foc din propietăți partuculare și de la unitățile administrativ teritoriale, fiindcă și primăriile au programe de aprovizionare a populației cu lemn de foc.
Odată cu modificarea, din vară, a Codului Silvic, direcțiile silvice au dreptul să taie mai mult lemn, până ala 30 la sută, până acum având dreptul de a tăia aproximativ jumătate din cantitate.
Romsilva a livrat direct populației, în primele 10 luni un volum mai mare cu 30% decât volumul total oferit pe parcursul anului trecut.
Valeriu Russu