Mai mult de o treime din copiii României trăiesc sub pragul sărăciei!

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 decembrie 2021, 11:33 / actualizat: 28 decembrie 2021, 10:32
Institutul Național de Statistică a dat publicității un raport privind rata sărăciei relative în anul 2020, care a depășit 23% din populația României.
Datele nu sunt diferite nici în județul Mureș, deși nu există o analiză specifică pe județe, în schimb, aici există cea mai extinsă populație defavorizată.
În total, numărul săracilor din România depășește 4,5 milioane de persoane.
Cei mai afectați de sărăcie sunt tinerii și copiii, remarcă președintele Organizației Salvați Copiii Mureș, Meda Neagoe:
Criza sanitară a dus și la o criză socială. Copiii sunt cei care au plătit unul din cele mai mari prețuri sociale pentru că accesul lor la educație a fost destul de precar, inegal și există extraordinar de multe zone defavorizate. Calitatea hranei a fost afectată din cauza reducerii veniturilor părinților și accesul la servicii medicale a fost redus, mai ales în cazul copiilor cu boli cronice. Este pentru prima dată când riscul de sărăcie și de excluziune socială crește pentru copii. Statistic a crescut cu 0,5 puncte procentuale, adică cu 1.580.000 de copii. Practic, 36,5% dintre copii se află în risc sever de sărăcie.
Cea mai ridicată incidență a sărăciei în rândul copiilor și a tinerilor s-a înregistrat între anii 2017-2020.
3 din 10 copii se află într-o severă depravare materială, mult peste nivelurile corespunzătoare adulților, se mai arată în raportul Institutului de Statistică.
Crsitina Bulbescu