Mai mult de jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali
Publicat de MIRELA ROTAR, 10 mai 2018, 17:18
Este concluzia a două studii recente ale GFK România și ORO, potrivit cărora România începe să devină lider european în ceea ce privește obezitatea cu 55% dintre adulți supraponderali și un sfert, obezi. Mai mult, 40% dintre copii sunt supraponderali.
Specialiștii susțin că la baza acestor cifre stă faptul că avem o populație care nu are o cultură a sportului și care răspunde unei avalanșe de fast-food-uri și alte alimente de o calitate îndoielnică.
Obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică și în creștere în România, aceasta fiind și principala cauză a diabetului zaharat tip 2, acum la peste 12% din populație.
Președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Mureș, Remus Șipoș:
Se spune că (obezitatea) afectează 60% dintre bărbați și undeva la 40% dintre femei, arată că e o chestiune ce ține de stilul de viață. Se știe că femeile, din cauza unei schimbări hormonale, după 40 de ani sunt predispuse pentru creșteri ponderale și, totuși, obezitatea este mai prezentă în rândul bărbaților. E clar că e vorba de un stil de viață. Și la copii e o mare problemă. Pe vremea noastră, a celor trecuți de 40 de ani, mai ne jucam pe afară. Acum, ca copilul să facă sport trebuie să-l duci la activități extra curriculare că altfel copiii stau și singura dezvoltare musculară o fac la mână, mânuind tableta și telefoanele…
Târgumureșenii sunt conștienți că românii au o problemă cu obezitatea, iar principala cauză ar fi stilul de viață greșit:
Specialiștii spun că autoritățile statului fac prea puțin pentru a preîntâmpina această problemă fiind necesare ample campanii de informare și prevenție.
Aici ar trebui să apară și rolul dieteticienilor spune medicul de familie mureșean, Remus Șipoș:
E nevoie de prezența activă a dieteticienilor în viața medicală și cea mai apropiată este cea legată de medicul de familie pentru că medicul de familie este singurul care tratează și pacientul sănătos. Vede pacientul sănătos și vede și niște vicii alimentare. Dacă tu vezi că în familia aceea toți sunt supraponderali, ori e o boală genetică, ori e un stil de viață nesănătos. Decontarea serviciilor de consiliere nutrițională de către casele de asigurări ar facilita accesul la aceste servicii.”
Obezitatea se asociază cu un risc foarte crescut de boli cronice, printre care diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană, apneea în somn, precum și unele forme de cancer, scăzând în mod brutal speranța de viață și calitatea vieții.
Consumul de legume și fructe, grăsimi nesaturate, proteine de calitate și exercițiul fizic de cel puțin 3 ori pe săptămână reprezintă primul pas spre combaterea supraponderii, implicit a obezității.
Cristina Bulbescu