Magistrații și grefierii mureșeni protestează, luni, prin întreruperea activității

Publicat de Corina Muntean, 25 ianuarie 2020, 16:21 / actualizat: 30 ianuarie 2020, 17:36
Motivul îl reprezintă pensiile de serviciu, și nu cele speciale, pe care le au datorită incompatibilităților și interdicțiilor pe care le impune funcția, neavând voie să aibă și alte surse de venit înafara celor didactice.
De altfel, activitatea grefierilor a mai fost suspendată în această săptămână, timp de două zile, între orele 10.00 și 12.00 (22 și 23 ianuarie).
Grefierul la Curtea de Apel Tg. Mureș, și reprezentantul sindicatului Naţional al Grefei Judiciare ”Dicasterial”, Anca-Emilia Cordoş:
S-a hotărât întrunirea, în sesiune extraordinară a Parlamentului, pe data de 28 va fi votul pe această inițiativă legislativă care duce inclusiv la abrogarea pensiilor noastre de serviciu, ca și ale magistraților. Începând cu 27 ianuarie, luni, vom întrerupe activitatea în instanțe și parchete la nivel național, urmând ca în funcție ce se va întâmpla marți, 28, cu ocazia votului pe inițiativa legislativă de abrogare a pensiilor noastre de serviciu, să ne rezervăm dreptul la alte forme de protest, care pot să ducă chiar și la blocarea activității.
Cea mai mare pensie a unui grefier este de 4 400 lei, care se va înjumătăți dacă va fi scoasă contribuția statului. Liderul de sindicat susține că bugetul de stat nu va fi foarte afectat deoarece există doar 1800 de grefieri activi.
La fel, Adunarea generală a judecătorilor de la Tribunalul Mureș a decis să își suspende activitatea, luni, 27 ianuarie, cu excepția celor cu caracter urgent.
Președintele Tribunalului, Veronica Szasz, nu a dorit să precizeze gradul de contributivitate al magistraților la fondul național de pensii:
Bugetul asigurărilor sociale contribuie cu întreaga contribuție vărsată de fiecare judecător, până la 80 la sută din indeminzația lunară brută din ultima lună de activitate. Există partea contributivă, aceeași ca și în cazul fiecărui angajat din România, și diferența, care este în funcție de gradul profesional și vechimea în activitate a magistratului pensionar, și care se suportă din bugetul de stat. Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului a hotărât a se exprima un refuz de participare și la constituirea birourilor electorale.
În cazul în care statul român le va lua această pensie, magistrații și greferii cer să fie înlăturate interdicțiile și incompatibiltățile, inclusiv să fie despăgubiți pentru anii în care și-au desfășurat activitatea privați de drepturi.
Pe lângă blocarea totală a activității instanțelor, aceștia iau în calcul și acționarea în justiție a angajatorului.
Valeriu Russu