Magistrații se consideră discriminați în comparație cu militarii, care rămân cu pensiile de serviciu
Publicat de Corina Muntean, 30 ianuarie 2020, 17:22 / actualizat: 30 ianuarie 2020, 18:52
Ca atare, protestul magistraților și al grefierilor continuă, până când, se va pronunța Curtea Constituțională în urma sesizării făcute ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție,
Președintele Curții de Apel Tg. Mureș, Andreea Ciucă a argumentat că toate actele instituțiilor europene prin care se garantează independența justiției, implică și independența financiară:
Actele organismelor internaționale spun clar, că asigurarea unei pensii apropiate de nivelul salariului este stimulent clar al independenței judecătorului. Spre deosebire de Germania sau de țările scandinave, restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile în România sunt mult mai multe și mai grele. Suntem 3800 de judecători și procurori și maximum 2000, personal auxiliar, și reprezentăm, din beneficiarii tuturor acestor pensii, sub 3 la sută. Cei de la Penitenciar. Care vin cu escortele la noi, vor avea pensiie de serviciu, iar judecătorii și grefierii, nu. La fel, judecătorii și procurorii militari rămân cu pensiile de serviciu, noi nu.
Avocații respectă decizia colegilor lor, magistrați și grefieri de a protesta, însă se tem că anumite procese, care se apropie de termen, ar putea fi pierdute prin prescriere.
Decanul Baroului Mureș, Nicolae Galdea, a mai precizat că era bine ca instanțele de judecată să fi comunicat din timp faptul că urmează să protesteze:
Ceea ce a nemulțumit pe colegi, au fost acele împrejurări în care aveam cauzele fixate cu termene cunscute, și în condițiile în care s-au dat noi termene fără să fie judecate cauzele, deși respectivele cauze erau interpretate ca fiind urgență, nu am avut o finalitate pe dosarele respective. Și există ca anumite dosare să se prescrie, pentru că totdeauna o parte, căreia i se amână procesul, poate să obțină un câștig de cauză. Sunt în discușie debitorii, păpate sunt inculpații care vor într-adevăr să se prevaleze de un astfel de drept, mai ales cazurile penale.
Pe de altă parte, avocații mai atrag atenția că amânarea cu încă 2-3 săptămâni a proceselor, va atrage după sine inclusiv pierderi financiare.
Curtea Constituțională a decis în urmă cu puțin timp să discute, pe data de 18 martie, sesizările Instanţei supreme şi Avocatului Poporului în legătură cu Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor.
Valeriu Russu